Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A legtöbb nő kerüli a szénhidrátokat a fogyókúrák alatt, abból a meggondolásból, hogy hizlalnak. Ha a finomított típusairól beszélünk, valóban így van. Azonban léteznek más fajta szénhidrátok is, amelyek energiát adnak és nem hizlalnak.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Valamennyi termék, élelem, mely finomított fehérlisztet tartalmaz, mind az ártalmas szénhidrátok listájára írható.

A fehérkenyér, fehérrizs, finomlisztből készült tészta, a péksütemények, ropogtatnivalók mind növelik a vér cukorszintjét, így elősegítik a meghízást, gyulladáskeltő reakciókat válthatnak ki, mely további betegségeknek az zöld utat.

Ezzel szemben, a jó szénhidrátok mint például a telített gabonafélék, a zöldségek és keményítőt tartalmazó növények mind hasznosak a szervezet számára, nem hizlalnak, hanem megóvnak bennünket a cukorbetegségtől és a rákos daganatoktól.

Mi a különbség a jó és a rossz szénhidrátok között?

A finomított, azaz rossz szénhidrátok az emésztőrendszer felszínén már lebomlanak vagy a vékonybélben. Ezt követően, glükózzá alakulnak át, energiát szabadítva fel, és esélyt adva a gyulladások jelentkezésének és a zsírok elraktározásának. Ezzel ellentétben, a jó szénhidrátok átkúsznak a vékonybélen, és lebontatlanul érnek a vastagbélbe, ahol lassú folyamat által emésztődnek fel. Ez növeli az energiaellátásunkat, és biztosítja a tápanyagok jobb felszívódását. Kutatásokkal bizonyították, hogy a zöldségeken és jó szénhidrátokon alapuló étrend megelőzi a mell- és vastagbélrákot, és megakadályozza a diabétesz kialakulását is. De mit is kell pontosabban fogyasztanod?

1. Zöldborsó

Fél csésze megkészített zöldborsó 67 kalóriát tartalmaz, 12.5 gramm szénhidrát és 4.5 gramm növény rost rejlik benne. Ugyanakkor 12%-át biztosítja az ajánlott napi cinkmennyiségnek. Ez az ásvány csökkenti az éhség érzetét azáltal, hogy növeli a szervezetben a leptin-szintet, a hormonét, mely a jóllakottságot jelzi az agyban.

2. Teljes kiőrlésű lisztből készült tészta

60 gramm ebből a tésztából 198 kalóriát tartalmaz, 43 gramm szénhidrátot és 5 gramm növényi rostot. Kutatással bizonyították, hogy a rendszeres telített gabonaféle-fogyasztás csökkenti a testtömegindex értékét és a zsírok lerakódását. Fogyaszd hát minél gyakrabban, párolt zöldségek mellett.

3. Szemes bab

Fél csésze főtt szemes bab 109 kalóriát tartalmaz, 20 gramm szénhidrátot és 8 gramm növényi rostot. Egy nemrégiben közzétett kutatás eredményei szerint azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak babot, ritkábban gyűjtenek zsírtartalékot a hasi tájékra, illetve nem szenvednek túlsúlytól. Amennyiben konzervből nyernéd a babot, ne feledd leöblögetni a szemeket a sós létől, melyben voltak.

4. Quinoa

Fél csésze főtt quinoa 111 kalóriát rejt magában, 20 gramm szénhidrátot és 2,5 gramm növényi rostot. A quinoa mind a kilenc alapvető zsírsavat tartalmazza anélkül, hogy telített zsírokhoz is hozzájuttatna, ebben különbözik az állati eredetű aminósavaktól. A quinoa ugyanakkor nagyon laktató, ezért ha ezt fogyasztod, nem fogod éhesnek érezni magad a főétkezések között.

5. Zab (pehely)

Fél csésze zab 153 kalóriát tartalmaz, 27 gramm szénhidrátot és 4 gramm növényi rostot. Ezek egy része elolvad a gyomorban, gélszerű anyaggá formálódva, mely meggátolja a gyors lebontást, így tovább érezzük magunkat jóllakottnak. A tudósok szerint, a gyakori elolvadó rost-fogyasztás meggátolja a zsírok lerakódását a hasi tájékon.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!