KezdőlapÉletmódAz orvos szerint a hozzáadott fehérjéket tartalmazó ételek hizlalnak és szívbetegségeket okozhatnak

Az orvos szerint a hozzáadott fehérjéket tartalmazó ételek hizlalnak és szívbetegségeket okozhatnak

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Dr. Xand van Tulleken figyelmeztetést adott ki azoknak, akik több fehérjét szeretnének beiktatni az étrendjükbe – elmondta, hogy sok, hozzáadott fehérjét tartalmazó élelmiszer valójában egyáltalán nem olyan egészséges, mint gondolnánk, sőt, ezek az ultrafeldolgozott élelmiszerek komoly egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.

A szakértő hangsúlyozta a jó minőségű fehérjék beiktatásának fontosságát az étrendünkbe, megjegyezve, hogy a zsírokkal vagy szénhidrátokkal ellentétben a szervezetünk nem képes hosszabb ideig tárolni a proteint.

Dr. Xand azonban arra is figyelmeztetett, hogy sok olyan termék, amely azt állítja, hogy hozzáadott fehérjéket tartalmaz, valószínűleg nem olyan előnyös, mint amilyennek látszik. A valóságban ezek gyakran egészséges nassolnivalónak álcázott, ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Ezek az élelmiszerek tele vannak olyan összetevőkkel, amelyeket egy átlagos konyhában jellemzően nem találnánk meg, például tartósítószerekkel, emulgeálószerekkel, édesítőszerekkel, mesterséges színezékekkel és ízesítőkkel. Az ultrafeldolgozott élelmiszereknek általában magas a telített zsír-, só- és cukortartalmuk.

„Az emberek általában a jó minőségű fehérjék fontosságáról beszélnek, de ez kevésbé fontos kérdés. Sokkal fontosabb az, hogy milyen maga az élelmiszer, amihez hozzáadták”magyarázta az orvos a BBC egyik reggeli műsorában.

„Nagyon gyakran a hozzáadott fehérjét tartalmazó élelmiszerek ultrafeldolgozott élelmiszerek, vagyis sok más furcsa összetevőt tartalmaznak – előre elkészítik és műanyagba csomagolják azokat. A csomagoláson gyakran vannak olyan burkolt egészségügyi állítások szerepelnek, miszerint „tele vannak fehérjével”, mintha ez jó dolog lenne. De az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak a súlygyarapodással, hanem mindenféle betegséggel – bélproblémákkal, szívbetegséggel, cukorbetegséggel – is összefügg” – mondta Dr. Xand, hozzátéve, hogy minél több dolog történik egy élelmiszerrel a gyárban, ahol előállítják, annál kevésbé egészséges.



Dr. Xand a joghurtot hozta fel példaként, mondván, hogy bár az természetes módon nagyszerű fehérje forrás és egészséges is, sok változata gyakran tele van édesítőszerekkel, színezékekkel és sűrítőanyagokkal, ezért nem árt vele óvatosnak lenni.

Életkortól és nemtől függően a napi fehérjeszükséglet 41,2 g és 53,3 g között változik. „A fehérjék aminosavláncokból állnak, és sokféle feladatot látnak el a szervezetünkben. Körülbelül 20 %-ban fehérjékből állunk” – fejtette ki a szakértő.

„A fehérjék az izmok felépítésétől kezdve az erek felépítésén át az agysejtekig, mindenféle kötőszövetig, mindenféle különböző munkát végeznek a szervezetünkben. A zsírt elraktározhatjuk, akárcsak némi szénhidrátot, de a fehérjét nem tudjuk elraktározni, csak felhasználjuk bizonyos dolgokra, ezért meglehetősen egyenletes napi bevitelre van szükségünk.”

A bab és más hüvelyesek, a hal, a tojás és a hús nagyszerű fehérjeforrások, ezenkívül vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vörös és feldolgozott húsok, mint például a bacon, a felvágottak, stb. egészségtelenek, ezért amennyiben lehet, kerülni kell a fogyasztásukat.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet