Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

El sem tudsz képzelni egy napot zuhanyzás nélkül. Teljesen mindegy, hogy reggel, felkelés után mászol be a fülkébe, vagy este, lefekvés előtt, a zuhanyzás nem hiányozhat a napi rutinodból. De vajon tényleg annyira hasznos is, mint mi azt gondolnánk? A szakértők meglepő választ adnak a kérdésre.

Úgy tűnik, a napi frissítő zuhany több kárt okoz, mint hasznot.

Te sem hitted volna, ugye? Ám ha belegondolsz, van némi igazságalapja annak, hogy a napi rendszerességű tusolás, amit általában vízzel és szappannal/tusfürdővel végzünk, megbolygatja a bőrünk természetes struktúráját.

A bőrünk felületén ugyanis számos hasznos mikroorganizmus él, beleértve a természetes zsírosságot, mely védőréteget – flórát képez, és ha ezt állandóan lemossuk, akkor gyakran kiszáradhat, irritálódhat a bőrünk. Ez a védőréteg pedig fontos lenne, ugyanis ezáltal maradunk egészségesek, és ez tart minket életben.

Kutatások bizonyítják, hogy a bőr védőrétegének folyamatos eltávolítása maga után vonja a napsugarak hatására termelődő D-vitamin rendellenes felszívódását, más szavakkal, ha naponta zuhanyzunk, a napozás ellenére is könnyen D-vitamin hiányban szenvedhetünk.

A napi tusolás inkább tudható be a kulturális normáknak, semmint az egészségre gyakorolt pozitív hatásának – állítja Joshua Zeichner és Ranella Hirsch, brit kutatópáros. A szakemberek azt is elárulták, ha már zuhanyozni akarunk, akkor semmiképp se forró vízzel tegyük. A leghatásosabbak ugyanis a hideg zuhanyok.

Szóval, amíg odafigyelünk az övön aluli zónák higiéniájára, és rendszeresen mosunk kezet, addig éppen elegendő hetente kétszer tusolnunk – javasolja dr. Rachel Luzzati.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!