Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Valamennyi erdei gyümölcsről azt mondják, igazi tápanyagbomba. Nem lehet eleget fogyasztani belőlük, és szerencsére mennyeien aromásak is. Talán mind közül az egres képez kivételt. Egyrészt, mert szerintünk te sem tudtad, hogy ő egy erdei gyümölcs. Másrészt, mert jóval több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a többiben, mégis figyelmen kívül hagyják.

Az érett egres íze hasonlít az almára vagy szőlőre, de ha nem úgy fogyasztják, ahogy kell, akkor bizony nagyon savanyú. Mint bármelyik más erdei gyümölcs, az egres is bőven tartalmaz magas rosttartalmú szénhidrátot, miközben fehérjében és zsírokban szegény.

Mindjárt szezonja! Miért fogyasszunk minél több egrest?

1. Segít a súlyvesztésben

Kiegyensúlyozott étrend és kellő mennyiségű mozgás mellett az egres remek társ a súlyvesztésben. Minimális a kalóriatartalma, a benne lévő rostok pedig hozzájárulnak a jó emésztéshez.

2. Védi a szívet

Rost- és antioxidánstartalma szívbaráttá teszi az apró bogyós gyümölcsöt. Sok benne a vas, aminek hatására a vér több oxigént szállít szerte a testben, a kálium pedig a vérnyomást és megfelelő szívritmust szabályozza.

3. Erősíti az immunrendszert

Szintén antioxidánstartalmának köszönhetően, az egres támogatja az immunrendszert. Ezek a mikroszkopikus „katonák” azonnal hatástalanítják a behatolókat, megduplázva az immunsejtek erejét.

4. Javítja a látást

Az egres gazdag A-vitaminban, ami a látóidegek jóbarátja. Meggátolja az éjszakai vakságot, továbbá csökkenti a hályog kialakulását és a retina leválásának esélyét.

5. Lelassítja az öregedést

Az évek elteltével is támogatja a test fiatalságának megőrzését, E-vitamin tartalmának köszönhetően. Az E-vitamin a bőrszövetek egészségéért felel, és enyhíti a nap okozta égéseket, sérüléseket. Mindemellett fokozza a természetes kollagéntermelést, ami késlelteti a ráncok megjelenését.

6. Meggátolja a hajhullást

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a hajhullást. Fogyassz minél több egrest, hogy kifejthesse hatását, vagy válassz egres kivonatot tartalmazó sampont, hajbalzsamot.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!