A táplálkozási szokásaink állandó megfigyelése és elemzése rengeteg tudósnak és szakembernek okoz fejtörést, ezért nem meglepő, hogy az egészségünk és a hosszú élet megőrzése érdekében ez az egyik legnépszerűbb kutatási terület, melyet napról napra, egyre aprólékosabban szeretnének feltérképezni. Hiszen cseppet sem mindegy, miből mennyit eszünk, és erre nincs is konkrétabb bizonyíték, mint maga a testünk, és annak jelzései.
Amerikai és kínai tudósok legutóbb azt vizsgálták, hogy az élelmiszerekhez és italokhoz hozzáadott „szabad cukor” mennyire befolyásolja az egészségi állapotot. Arra a megállapításra jutottak, hogy naponta legfeljebb hat teáskanál hozzáadott cukrot kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, derült ki egy nemzetközi áttekintésből.
Közismert, hogy a cukor túlzott fogyasztása szám szerint 45 betegség okozója lehet, köztük az asztma, a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegség, a depresszió és egyes rákos megbetegedések. Nem beszélve arról, hogy ezek szövődményei az elhalálozás kockázatát növelik. 67 tanulmány és 6 klinikai vizsgálat áttekintése vezetett azokhoz az eredményekhez, miszerint az édességtől nem leszünk boldogabbak (esetleg kövérebbek, és betegek).
A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a napi (szabad) cukorbevitelt 6 teáskanálnyira kellene korlátozni, és azt javasolják, hogy a cukorral édesített italokat heti egy alkalomra korlátozzuk.
„Ez az átfogó áttekintés azt mutatja, hogy a magas étrendi cukorfogyasztás, különösen a fruktóztartalmú cukrok bevitele károsan összefügg számos egészségügyi következménnyel. Javasoljuk, hogy a szabad cukrok vagy hozzáadott cukrok fogyasztását napi 25 gramm alá csökkentsük. A cukorfogyasztási szokások megváltoztatásához, különösen a gyermekek és a serdülők esetében, sürgősen szükség van” – figyelmeztetett a szerző, Liangren Liu, a Nyugat-kínai Kórház docense.
Hogy félreértés ne essék, a szabad vagy hozzáadott cukor minden olyan cukor, amelyet egy ételhez vagy italhoz adnak hozzá. De ide tartozik a mézben, szirupban és gyümölcslében már meglévő cukor is. Ezek azért számítanak szabad cukornak, mert már nincsenek benne az élelmiszer sejtjeiben.
A gyümölcsökben és zöldségekben található természetes cukroknak nincs ugyanilyen negatív hatásuk az egészségünkre, és olyan extra tápanyagokat tartalmaznak, mint például a rostok.