Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Minden szervünk létfontosságú, ám most a következőkben leginkább a vesékre fogunk koncentrálni, hiszen ez a bab alakú szervünk végzi a szervezetünk méregtelenítési folyamatait. Nélküle élni sem tudnánk, hiszen nem lenne ami elvégezze a méreganyagok kiszűrését és a vizelet kiküszöbölési folyamatát, ezért is olyan fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a vesék állapotára.

A vesék alulműködése sokáig akár tünetek nélkül végbemehet, ezt legtöbbször „csendes gyilkos” állapotnak szokták nevezni, viszont nem érdemes megvárni a tünetek jelentkezését ahhoz, hogy elkezdjük karban tartani és kímélni a veséinket.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok napi szinten folytatott rossz táplálkozási és életviteli szokásunkkal nehezítjük meg veséink dolgát. Lássuk is, melyek azok a rossz szokásaink, amelyek a veséinkre is káros hatással vannak:

1. Túlzott sófogyasztás

A túlzott sófogyasztás a vesék normál működését is megakadályozza, mivel megemeli a vérnyomást. Csökkentsük le minimálisra a só fogyasztásunkat, így elkerülhetjük az érrendszeri és a vesebetegség kialakulását.

2. Nem fogyasztunk kellő mennyiségű vizet

A megfelelő vízfogyasztás alapfeltétele a vesék méregtelenítő folyamatainak. Egész egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy egy nap milyen mennyiségű folyadékot fogyasztottunk, ugyanis minél sárgásabb és sötétebb a vizelet színe, annál kevesebb vizet ittunk aznap.

3. Túlzott cukorfogyasztás

Csakúgy, mint a só, úgy a cukor sem barátja a veséknek. Az American Heart Association ajánlása szerint egy átlagos felnőtt szervezetnek napi 150-100 kalóriának megfelelő cukormennyiséget kellene fogyasszon ahhoz, hogy a szerveinkre ne legyen az negatív hatással.

4. Alkohol

Az alkalmanként történő és a krónikus alkoholizmus is veszélyes a vesékre nézve. A veseelégtelenség sokszor a hosszú időkön át történő tartós alkoholfogyasztás eredménye. Az alkohol felborítja a test regenerálódási folyamatait, ráadásul a hormonháztartást is felbolygatja, ami tovább nehezíti a vesék megfelelő működését.

5. Fájdalomcsillapítók

Időközönként mindannyiunkkal megesik, hogy valamilyen oknál fogva akkora fájdalmakat érzünk, hogy fájdalomcsillapító után nyúlunk – és ez teljesen rendben is van. Viszont a fájdalomcsillapítók túladagolása jelentős mellékhatásokkal van a vesékre, akár komoly vizelési problémákat is kiválthatnak.

6. Kevés alvás

Az alvás a vesék számára is kulcsfontosságú. Egy 2016-os tanulmány szerint a vesék működése szoros összeköttetésben van az alvási ciklusunkkal, hiszen akárhogy is nézzük, 24 órából 24 órát folyamatosan dolgoznak a szervezet jólétéért.

7. Túlzott húsfogyasztás

Az acidózis egy olyan betegség, amely során a vesék képtelenek feldolgozni és megszabadulni a hús proteinből származó savakat. Az állati fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, de nem szabad túlzásokba esni.

8. Vitamin és ásványi anyagok hiánya

A B6 vitamin, illetve a magnézium a legfontosabb anyagok, amelyekkel támogathatjuk a veséink állapotát. Mindkét anyag segít megakadályozni a vesekőképződést, és megelőzik más vesebetegségek kialakulását.

9. Félkész ételek fogyasztása

A gyorskaját nagyrésze tömve van káros anyagokkal: tartósítószerek, só és cukor. Arról meg nem is beszélve, hogy a konzervekben található élelmek minősége sok esetben megkérdőjelezhető.

10. Késve megyünk el vécézni

Nagyon sok ember egyszerűen mellőzi, ha hívja a természet és sokszor az emberek már nagyon magukra várják a vécézést. Pedig a legoptimálisabb az, ha akkor megyünk el vécézni, amikor már a legelső ingert érezzük.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!