Egyre súlyosabb problémát jelent a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozási arány, amelyet leginkább a koleszterin okoz. A káros koleszterinszint ellen most jól megválasztott élelmiszerekkel küzdhetünk.

A napi étkezésünk sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon, valamint teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket. Kerüljük a disznó és juhhúsból készült ételeket, valamint a zsíros sajtok fogyasztását, mert ezeknek magas a koleszterinszintje.
A következő 4 élelmiszer lecsökkenti a rossz koleszterin szintjét:
1. Olívaolaj – napi két kanál olívaolaj annyi antioxidánshoz juttatja a szervezetet, hogy az képes csökkenteni a rossz koleszterinszintet (LDL), de megtartja a jó koleszterinszintet (HDL) a szervezetben.
2. Dió – Többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, segít a vérerek egészségének megőrzésében és jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.
3. Rozskenyér – Napi négy szelet rozskenyér segít a koleszterin normális keretek közötti megtartásában.
4. Hal – Hogy a koleszterinszint a normális paraméterek között maradjon, a szakemberek napi két szelet halhúst írnak elő.
A makréla, hering, tonhal és a szardínia tartalmazza a legtöbb Omega 3 zsírsavat, ami a koleszterinszint szabályozását is elvégzi.