Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A körömlakk és a hajfixáló megnöveli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét – állítják a bostoni Brigham and Women’s Hospital tudósai, az általuk végzett kutatás eredményeire támaszkodva.

A szakemberek ugyanis úgy vélik, felfedezték, hogy a fent említett termékekben olyan összetevők találhatók, amelyek hatással vannak az anyagcserére, ezáltal pedig a cukorbetegség kifejlődésére.

A kutatók 2350 nőtől vettek vizeletmintát, amelyből megállapították, a vizeletben jelenlévő ftalátok vonhatók felelősségre a cukorbetegség kockázatának fennállásáért.

Tamara James Todd, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott, egyelőre csak a gyanúja létezik annak, hogy a betegségnek és a ftalátoknak köze lenne egymáshoz, illetve hogy egyik jelenléte okozhatja a másiknak a fellépését. Emiatt további kísérletekre lesz szükség. Hozzátette, azt már tudni, hogy a ftalátok jelen vannak a kozmetikumokban, de szerepelnek egyes orvosi eszközökben, gyógyszerekben is, mint például a cukorbetegséget kezelő orvosságokban. Ezzel megmagyarázható, miért voltak jelen nagy számban a vizeletmintákban – részletezte James Todd.

A kutató szerint, akiknek a szervezetében ott vannak ezek az anyagok, azok esetében megduplázódhat a diabétesz kialakulásának a veszélye.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!