Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Egy kiadós buli után, másnaposan ébredve igazi áldás, ha a tegnapról megmaradt kínait gyorsan a mikróba dobva megmelegíthetjük és megehetjük, ám az megmaradt rizs akár veszélyes is lehet az egészségünkre nézve.

A megmaradt rizses ételek könnyen megbetegíthetnek, ha nem figyelsz erre oda

Elsőre nagyon furcsának tűnhet, hogy egy 1-2 napig tárolt rizsmaradék hogyan is képes ételmérgezést okozni, de íme a magyarázat. Nem a rizs újramelegítése okozza a problémát, hanem az, hogy hogyan tároltuk, miután elkészült a rizses ételünk.

A főzetlen rizs már önmagában is Bacilllis cereus spórákat tartalmaz, amely nem minden esetben pusztul el a főzés során, így a rizses ételben maradva könnyedén ételmérgezést okozhat.

A legveszélyesebb ha szobahőmérsékleten tároljuk az elkészült rizst, ugyanis ez a hőmérséklet a legkedvezőbb a spórák szaporodásának. Az elszaporodott baktériumok pedig hányingert, rosszullétet okozhatnak.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a rizsmaradék okozta ételmérgezést?

Miután levettük a tűzhelyről az elkészült fogást, minél gyorsabban hűtsük le, és légmentesen záródó dobozokba téve hűtőben tároljuk, de nem több mint egy napig!

Azt is fontos megjegyezni, hogy a megmaradt rizst csak egyszer érdemes újramelegíteni, ha többször tesszük ezt meg, azzal csak növeljük az ételmérgezés esélyét.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!