A szeder világszerte rendkívül elterjedt bogyós gyümölcs, csak Európában több mint 2000 fajtája található. A növénynek gyakorlatilag minden része fogyasztható: gyümölcse, levelei, rügyei, és kisebb mértékben még a gyökere is.
A szeder fogyasztása rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre, ezért minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb. Ez az ízletes gyümölcs gazdag A, B1, B2, C, E vitaminokban, ásványi anyagokban, például káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, magnéziumban, mangánban, szelénben, cinkben, rézben és kalciumban, valamint folsavban is.
Ugyanakkor a szedernek számos jótékony hatása van a szervezetre. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, fertőtlenítő, hashajtó, fájdalomcsillapító, de különösen antioxidáns hatással rendelkezik.
Mi mindenre jó a szeder?
• Erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket.
• Mivel megakadályozza a vízvisszatartást a szervezetben, és kevés kalóriát tartalmaz, akkor is bátran fogyaszthatod, ha fogyókúrát tartasz. Ugyanakkor ragyogóbbá, simábbá teszi a bőrödet.
• Segít hasmenés, gyomor-bélhurut, vastagbélgyulladás esetén, és enyhíti a menstruációs görcsöket.
• A szederszörp élénkítő hatású, ezért rendkívül hatásos lehet akkor is, ha legyengült a szervezet.
• Különböző szájbetegségek ellen is hatásos: afták, fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, torokgyulladás és mandulagyulladás kezelésére egyaránt alkalmas.
• Sebösszehúzó és vízhajtó hatásáról is ismert.
• Segítségünkre lehet influenza, megfázás, köhögés esetén.
Szederlevélből teát is készíthetünk, amely külső és belső felhasználásra egyaránt alkalmas. Külső felhasználás esetén felgyorsítja a sebgyógyulást.
Ezt a fantasztikus gyümölcsöt akár egy raw vegán torta elkészítéséhez is felhasználhatod. Ez a sütemény glutén-laktóz- és cukormentes.
Hozzávalók a tortalaphoz:
- ½ csésze nyers mandula
- 50 g kimagozott datolya
- ¼ csésze kókuszreszelék
- 1 evőkanál kókuszolaj
Hozzávalók a kókuszkrémhez:
- 1 csésze kesudió (előzőleg áztasd be egy éjszakára)
- 1 evőkanál kókuszolaj
- ½ csésze kókusztej
- 2 evőkanál méz vagy más természetes édesítőszer
Hozzávalók a szederöntethez:
- 1 csésze friss vagy fagyasztott szeder
- 1 evőkanál folyékony kókuszolaj
- 20 g kimagozott datolya
- 1 teáskanál citromlé
- 1 csipet jódozatlan só (rózsaszín Himalája só)
Elkészítés:
Először keverd össze robotgépben a torta hozzávalóit, amíg vastag masszát kapsz. Oszlasd el a masszát egyenletesen a tortaformában, ezután készítsd el a kókuszkrémet. Ez a réteg és a szederöntet is ugyanúgy készül, mint a tortalap: a hozzávalókat egyszerűen össze kell dolgozni a robotgépben, amíg krémes állaguk lesz.
Oszlasd el ezt a 2 réteget is egyenletesen a tortaformában. Ha a kókuszos krém túlságosan folyékony, miután betöltötted a formába, tedd 15-20 percre fagyasztóba, hogy megkössön, és csak ezután öntsd rá a szederlekvárt.