KezdőlapÉletmódEgészségA szeder valóságos csodaszer - fiatalítja a bőrt, tele van vitaminokkal, jó...

A szeder valóságos csodaszer – fiatalítja a bőrt, tele van vitaminokkal, jó hatással van a vastagbélre és elősegíti a fogyást

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A szeder világszerte rendkívül elterjedt bogyós gyümölcs, csak Európában több mint 2000 fajtája található. A növénynek gyakorlatilag minden része fogyasztható: gyümölcse, levelei, rügyei, és kisebb mértékben még a gyökere is.

A szeder fogyasztása rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre, ezért minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb. Ez az ízletes gyümölcs gazdag A, B1, B2, C, E vitaminokban, ásványi anyagokban, például káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, magnéziumban, mangánban, szelénben, cinkben, rézben és kalciumban, valamint folsavban is.

Ugyanakkor a szedernek számos jótékony hatása van a szervezetre. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, fertőtlenítő, hashajtó, fájdalomcsillapító, de különösen antioxidáns hatással rendelkezik.

Mi mindenre jó a szeder?

• Erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket.



• Mivel megakadályozza a vízvisszatartást a szervezetben, és kevés kalóriát tartalmaz, akkor is bátran fogyaszthatod, ha fogyókúrát tartasz. Ugyanakkor ragyogóbbá, simábbá teszi a bőrödet.

• Segít hasmenés, gyomor-bélhurut, vastagbélgyulladás esetén, és enyhíti a menstruációs görcsöket.

• A szederszörp élénkítő hatású, ezért rendkívül hatásos lehet akkor is, ha legyengült a szervezet.

• Különböző szájbetegségek ellen is hatásos: afták, fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, torokgyulladás és mandulagyulladás kezelésére egyaránt alkalmas.

• Sebösszehúzó és vízhajtó hatásáról is ismert.

• Segítségünkre lehet influenza, megfázás, köhögés esetén.

Szederlevélből teát is készíthetünk, amely külső és belső felhasználásra egyaránt alkalmas. Külső felhasználás esetén felgyorsítja a sebgyógyulást.

Ezt a fantasztikus gyümölcsöt akár egy raw vegán torta elkészítéséhez is felhasználhatod. Ez a sütemény glutén-laktóz- és cukormentes.

Hozzávalók a tortalaphoz:

  • ½ csésze nyers mandula
  • 50 g kimagozott datolya
  • ¼ csésze kókuszreszelék
  • 1 evőkanál kókuszolaj

Hozzávalók a kókuszkrémhez:

  • 1 csésze kesudió (előzőleg áztasd be egy éjszakára)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • ½ csésze kókusztej
  • 2 evőkanál méz vagy más természetes édesítőszer

Hozzávalók a szederöntethez:

  • 1 csésze friss vagy fagyasztott szeder
  • 1 evőkanál folyékony kókuszolaj
  • 20 g kimagozott datolya
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet jódozatlan só (rózsaszín Himalája só)

Elkészítés:

Először keverd össze robotgépben a torta hozzávalóit, amíg vastag masszát kapsz. Oszlasd el a masszát egyenletesen a tortaformában, ezután készítsd el a kókuszkrémet. Ez a réteg és a szederöntet is ugyanúgy készül, mint a tortalap: a hozzávalókat egyszerűen össze kell dolgozni a robotgépben, amíg krémes állaguk lesz.

Oszlasd el ezt a 2 réteget is egyenletesen a tortaformában. Ha a kókuszos krém túlságosan folyékony, miután betöltötted a formába, tedd 15-20 percre fagyasztóba, hogy megkössön, és csak ezután öntsd rá a szederlekvárt.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet