Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A fitoterapeuták ajánlása szerint a nyírfa leve az egyik legegészségesebb “mágikus erővel” rendelkező gyógyital.

Az áttetsző, ízetlen, vízszerű folyadék nagyon sok tápanyagot tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, nátriumot, vasat, rezet, kobaltot, cinket, krómot, lítiumot, szelént, flavonoidokat, C-vitamint, aminosavakat.

Az értékes elixír egy évben csak egyszer gyűjthető, és csak három hétig. Érdemes előre tájékozódni a tapasztaltabb nyírfalé gyűjtőktől, hogy a környékeden mikor esedékes ez az időszak.

Nyáron a nyírfa magába szívja az összes életerőt, a gyökereiben gyűjtögeti, hogy tavasszal legyen mivel táplálja a sarjadó hajtásokat. Amint elolvad a hó, a nyírfa törzsében elkezd felfelé áramlani az éltető folyadék, ilyenkor, ha a füledet a fa törzsére tapasztod, hallani is lehet. Ilyenkor egy kisebb léket vágnak a fa törzsébe, majd egy csövön keresztül lecsapolják a folyadékot.

A fának egyáltalán nem árt ezt a művelet, a kis seb, hamar regenerálódik, és a folyadék csak egy része jön ki. Csapolás után viszont nem árt a sebet viasszal vagy gyantával befedni, hogy ne fertőződjön el, és hamar be tudjon forrni.

A nyírfavíz hidratálja a testet, éppen ezért nagyon hatékony lehet a vesekő elleni küzdelemben is. Felnőttek számára a napi ajánlott adag 2-2 ml reggel és este egy hónapon keresztül. A 10 év feletti gyerekek számára 1-1 ml-t ajánlott fogyasztani reggel és este egy hónapon keresztül.

Ekcéma, reuma és más krónikus gyulladások esetén ajánlott három héten keresztül naponta 1 liter folyadékot meginni. Tavasszal a legjobb méregtelenítő kúra lehet a nyírfalé alkalmazása, hatékonyan megszabadít a káros méreganyagoktól, és a húgykősavtól.

A nyírfa rügyei, levelei és kérge is használható terápiás célra. A kéregből készült főzet enyhíti az izomgörcsöket, a fájdalmat és a gyulladást. A friss fiatal levelek tavasszal nyersen fogyaszthatóak, nagyon jól megtisztítják a szervezetet, csökkentik a vízvisszatartást, és megszabadítanak a felesleges húgysavtól.

Lábduzzadás ellen készítsd el a következő főzetet: 40 gramm szárított nyírlevelet főzz fel 1 liter vízbe, majd vedd le a tűzről, hagyd 10 percig állni. Naponta 2-3 csészényit fogyassz el ebből a főzetből!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!