Egyre elkeserítőbb méreteket ölt az élelmiszeriparban lévő rendellenességek sokasága. Mennyit eszek, mit eszek és mikor eszek egyike azoknak a kérdéseknek, amelyekkel sokszor szembetalálják magukat a táplálkozás-szakértők.

Papírízű paradicsom, mérgezett paprika, ujjakat befestő narancsok, hogy ne is beszéljünk a marhahúsról, vagy éppen az antibiotikumokkal és növekedési hormonokkal felnevelt csirkékről is ódákat zenghetünk, a mindenféle összetevőkből összedobott felvágottakról meg ne is tárgyaljunk, de a listát sorolhatnánk.
A gyártó cégek észrevették az utóbbi időben, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek, így ők is változtattak a stratégián, na nem az egészség irányába. „Bió”Öko”, „Adalékanyagtól mentes”, „Nem tartalmaz színezőanyagokat és tartósítószereket”, „Nem tartalmaz növekedési hormonokat”, „Cukormentes” csupán az egyike azoknak a feliratoknak, amelyeket egyre gyakrabban megtalálhatunk az élelmiszerek címkéin.
Mit jelentenek valójában ezek az üzenetek?
„Több vitamin” – Az emberek azt hiszik, hogyha valami több vitamint tartalmaz az mindig a gyümölcsökből vagy a zöldségekből ered. Téves gondolat. A tanulmányok szerint a vitaminok különválasztása az ásványi anyagoktól, majd azok más élelmiszerekbe való juttatása egyáltalán nincs jó hatással ránk. Így nem kérdéses, hogy az ételek mechanikai elkészítése nincs jó hatással a szervezetünkre. Amennyiben tehetjük fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, biztos forrásból.
„Nem hormonkezelt csirke” – Ez az információ mindent képes eladni. De ezen kívül szinte semmit nem mond. Az EU betiltotta a csirkefarmokon a növekedési hormonok felhasználását, így a gyártók is feltüntetik azt amit kell, de ez nem jelenti azt, hogy a termék nem is tartalmaz tiltott alapanyagot. Az „egy éjszaka” felnevelt csirkék tele vannak antibiotikummal és minden olyan táplálékkiegészítővel, amelyek károsíthatják a szervezetünket.
„Cukormentes” vagy „Természetes édesítőszerek” – Ha ezt látod egy termék dobozán biztos lehetsz benne, hogy a természetes édesítőszer éppen olyan mesterséges, mint ahogy azt te természetesnek gondolod. A szintetikus fruktózt a cukor helyett alkalmazzák, és valljuk be jól mutat a termék címkéjén, kalóriatartalma viszont rengeteg. Vigyázzunk vele.
„30%-al kevesebb zsírt tartalmaz” – Igen, kivettek az állati eredetű zsiradékokból, de a íz megtartásához a gyártók sok cukrot, sót és aromaszármazékokat adagoltak az adott termékhez. Így sokkal jobb az, ha olyan terméket fogyasztasz amiben sok a zsír, szemben a „szintetikus” anyagokkal.