Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A legtöbb ember számára a fehérje szó egyenlőt jelent a hússal. A fehérjét azonban nemcsak az állati eredetű termékekből vihetjük be szervezetünkbe, van belőlük bőven a zöldségekben is.

A fehérjéket aminosavak láncai alkotják, nélkülözhetetlenek a szervezet fejlődése számára. Az Egészségügyi Világszervezet szerint naponta legalább 5% fehérjét kell fogyasztanunk.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának ajánlása szerint egy átlagos testsúlyú nőnek naponta legalább 48 gramm fehérjét kellene fogyasztania, és ez növekedhet, amennyiben kemény fizikai erőt végez az illető. A híres amerikai orvos, Dr. Oz, azt mondja, hogy elkerüld a fehérjehiány által okozott fáradságot és gyengeséget ajánlott minden étkezés során legalább 25 gramm fehérjét fogyasztani, így a napi bevitel elérheti a 75 grammot is.

burgonya

Honnan veszed a fehérjét?

Napjainkban a hús és tojás az egyik legjelentősebb fehérjeforrás, viszont a szakértők szerint nem kell feltétlenül állati eredetű terméket fogyasztani, ahhoz, hogy napi szükségleteinket biztosítani tudjuk. Íme milyen élelmiszerek tartalmaznak fehérjét:

1. Sült burgonya

Egy átlagos méretű burgonya csaknem 5 gramm fehérjét tartalmaz.

2 Görög joghurt

100 gramm görög joghurtban 7-8 gramm fehérje található.

3. Házi túró

Egy csésze házi túró 28 gramm fehérjét tartalmaz.

4. Quinoa

A dél-amerikai gabonaféle is rengeteg fehérjét tartalmaz, ezek mellett kevés a zsír benne és nem tartalmaz koleszterint.

5. Amaránt

Sokan a jövő gabonájának tartják az amarántot, akárcsak a quinoa, ez is rengeteg fehérjét rejt magában, a bioboltokban biztosan kapsz belőle.

6. Hínár

A bioboltokban lehet kapni belőle, igen gazdag fehérjeforrás, egyes típusa akár 48% fehérjét is tartalmazhat.

7. Kendermag

30% fehérjét tartalmaz, melyből 65%-ot az edestin tesz ki, ami egy könnyen emészthető fehérje, így könnyen helyettesíthető állati eredetű fehérjével.

8. Szója

Tele van fehérjével, de amennyiben úgy döntesz, hogy ebből viszed be a napi adagod, vásárolj olyan terméket, amelyet nem módosítottak genetikailag.

9. Spirulina alga

Rengeteg benne a fehérje, ugyanakkor lúgosító hatása van.

10. Dió és egyéb magvak

100 gramm termékben 33 gramm fehérje található, ezért minden nap érdemes fogyasztani belőle.

Mindezek mellett fehérjét találsz a borsóban, zabban, lencsében, babban és avocado-ban.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!