A fekete műanyagból készült konyhai eszközök rendkívül elterjedtek, és manapság szinte minden háztartásban megtalálni ezeket, mivel olcsók, könnyen tisztíthatók, tartósak és jól ellenállnak a magas hőmérsékleteknek is. Ezek a praktikusnak tűnő eszközök azonban mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek általában újrahasznosított műanyagból és elektronikai szemétből származnak – írja a CNN.
Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az ezeknek a konyhai eszközöknek a gyártásához használt fekete műanyag nagyon veszélyes, mivel magas arányban tartalmazhatja ezeket a káros anyagokat.
A Toxic-Free Future nevű szervezet és az amszterdami Institute for Life and Environment tanulmánya 203 darab, a háztartásokban használt fekete műanyagból készült fogyasztási cikket vizsgált meg. A kutatás megállapította, hogy a termékek 85 százaléka aggasztó koncentrációban tartalmazott brómozott égésgátlókat (BFR), amelyek ismert rákkeltő és az endokrin rendszert károsító anyagok.
Ezeket az anyagokat a televíziókészülékek és más elektronikus eszközök burkolatának gyártásához használják, és azok az elektronikai hulladékokból kerülhetnek a háztartási eszközökbe.
A mérgező anyagok magas koncentrációját mutató használati tárgyak között vannak spatulák, kanalak, tálcák, valamint ételes dobozok. De ezeket az anyagokat más műanyagból készült tárgyakban, például játékokban is megtalálták.
A szakértők szerint a veszélyes vegyi anyagoknak kitett vagy azokkal szennyezett műanyagokat nem lenne szabad újrahasznosítani. Ezek a vegyi anyagok gyakran származnak az e-hulladék újrahasznosításából, például a televíziók és más elektronikus készülékek fekete műanyag burkolataiból, amelyeknek biztonsági okokból égésgátló anyagokat kell tartalmazniuk.
A kutatók a vizsgált termékekben tizenegy tiltott égésgátló anyagot találtak, köztük dekabróm-difenil-étert (DecaBDE). A Toxic-Free Future munkatársai szerint ezeket az égésgátlókat nem szabadna használni a háztartási termékek gyártása során, mert az újrahasznosított anyagokban megmaradnak, és használat közben az élelmiszerekbe is bekerülhetnek, potenciális egészségügyi problémákat okozva.
Egy 2024 áprilisában készült tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a vérében a legmagasabb volt az égésgátló anyagok szintje, körülbelül 300%-kal nagyobb volt a rákban való elhalálozás kockázata. A dekabróm-difenil-étert például rákos megbetegedésekkel, endokrin problémákkal, termékenységi és magzati fejlődési zavarokkal, idegrendszeri funkciókkal, valamint a hormonháztartás és az immunrendszer károsodásával hozták összefüggésbe, ezért az Egyesült Államokban be is tiltották.
Dr. Leonardo Trasande, a New York-i Egyetem professzora szerint nincs biztonságos szintje az égésgátlóknak való kitettségnek, mivel ezek az anyagok felhalmozódnak a szervezetben.
A szakértők ugyanakkor azt mondják, nem egyértelmű, mennyire veszélyes ezeknek a fekete műanyagból készült eszközöknek a használata, és minden a felhasznált műanyag típusán múlik.
„Általában a műanyag edényeket, például a polipropilén edényeket biztonságosnak tartják, mert tartósak és ellenállnak a magas hőnek” – mondja Dr. Li Li, a Nevada Reno Egyetem adjunktusa.
„Néhány műanyag edény azonban készülhet újrahasznosított műanyagból, és ezek egy része olyan termékekből származhat, amelyeket eredetileg nem élelmiszeripari felhasználásra szántak, például elektronikai cikkekből.”
Az égésgátló anyagokat azért adják az élelmiszerekkel nem érintkező műanyagokhoz, hogy azok ne gyulladjanak ki magas hőmérsékleten. Ezek azonban nem semmisíthetők meg az újrahasznosítási folyamat során, magyarázza Li.
Ezek a mérgező anyagok különböző egészségügyi problémákkal járnak. Melegítéskor az élelmiszerekbe kerülve kioldódhatnak, ami hatással lehet a hormonháztartásra és az endokrin rendszerre, és növelheti a rák kockázatát.
Ezenkívül ezek az anyagok környezeti problémákat is felvetnek, mivel a gyártás és az ártalmatlanítás során a fekete műanyag tartósan megmaradó szennyező anyagokat szabadíthat fel, amelyek károsítják az ökoszisztémákat és az élővilágot.
A mérgező anyagok élelmiszerbe való átjutása három speciális helyzetben valószínűbb. Először is, magas hőmérsékleten, mivel a hő fokozza a molekulák mozgását, megkönnyítve a kémiai vegyületek műanyagból az élelmiszerbe való átjutását. Másodszor, hosszan tartó expozíció esetén, végül pedig a nagy mennyiségű zsír használata főzés során szintén növelheti a kockázatot, mivel sok mérgező anyag könnyebben oldódik zsírokban.
A legbiztonságosabb, ha ezeket az eszközöket más, biztonságosabb alternatívákkal helyettesítjük, például fából vagy bambuszból készültekkel, amik természetes, nem mérgező és biológiailag lebomló anyagok, és tapadásmentes edényekben is használhatóak. Mivel azonban a fa porózus anyag, gondosan figyelni kell a tisztítására, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.
A rozsdamentes acélból készült eszközök szintén biztonságosak, ezeket azonban nem lehet tapadásmentes serpenyőkhöz használni, mivel megkarcolhatják a védőbevonatot.
A szilikonból készült eszközök azonban biztonságosak, jól bírják a hőt és a fához hasonlóan szintén használhatók tapadásmentes felületeken.