Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindenki szereti a banánt. Édes, tele van tápanyagokkal és tökéletes tízórai. Többféle készítményben felhasználhatod: gyümölcssalátákban, gyümölcspépekben, süteményekben vagy gyümölcsitalokban. Mi több, annak ellenére, hogy mit mondanak róla, a diétákban is sikeresen alkalmazható.

Fotó: Keepon - Flickr.com
Fotó: Keepon – Flickr.com

Afrika nyugati partjairól hozták be Európába a portugál tengerészek. A trópusi gyümölcsöket már az ókorban is termesztették, Ázsia és Óceánia területén.

A több sz’z évvel ezelőtt nevelt banánok másak voltak a ma kapható gyümölcsöknél. Nem voltak ennyire édesek, sem pedig sárgák. A közönséges banán piros vagy zöld volt. A sárga banán tulajdonképpen egy mutáns faj, amelyre 1836-ben bukkantak, a jamaikai Jean Francois Poujot ültetvényén. Innen gyorsan eljutott Észak-Amerikába, és desszertként fogyasztott finomsággá nőtte ki magát.

Tévhit az, hogy a banán fán terem. A banán valójában egy óriásira megnövő növény gyümölcse. Rokon az orgonával és az orchideával. A szárát azonban gyakran összetévesztik a fa törzsével, mivel képes 6–7 méter magasra is megnőni.

A banánnak számos jótékony hatása van az egészségre

Egyetlen banán naponta 400 milligramm káliumhoz juttatja hozzá a szervezeted, vagyis a napi ajánlott adat 11%-át fedezi. A kálium létfontosságú az izmok, a szív és az idegrendszer normális működéséhez. Ugyancsak emiatt, a banán hasznos a vesékre és a csontokra nézve. A kálium rendszeres bevitele megelőzi a vesekő képződését, és csökkenti a szervezet kalciumvesztését.

Mindemellett a banán a legjobb természetes B6-vitamin forrás, amely a vörösvérsejtek képződéséért felelős, és erősíti az immunrendszert.

A banán természetes altatóként hat

A gyümölcs triptofánt tartalmaz, egy olyan aminósavat, amelyet az agy szerotonin „gyártására” használ, B6-vitaminnal és magnéziummal együtt. Mivel a szerotonin nyugtató hatással van az agyra, banán fogyasztása után enyhe álmosság léphet fel.

Könnyen emészthető

A banán nagyon kedvező az emésztőrendszernek, és tökéletes rost-forrás. Egyetlen banán ugyanis a napi (felnőtteknek) ajánlott növényi rost-adag 16%-át tartalmazza. A rostok azért fontosak, mert segítik az emésztést, valamint megelőzik a cukorbetegséget és a szívproblémákat. Mivel könnyen emészthető, a banán ott van az első gyümölcsök között, amelyeket a kisbaba étrendjébe javasolnak. Főként azok számára hasznos, akik emésztési zavarokkal küszködnek.

Ideálisak fogyókúra alatt is

Az édes íze könnyen becsaphat, ugyanis azt gondolhatod, a banán biztosan tele van kalóriával. Tévedés! Egy átlagos méretű banánban alig van több 100 kalóriánál, vagyis kb. annyi, amennyit egy alma is tartalmaz. Nyugodtan bevonhatod a diétás étrendedbe, főként ha sportolsz is közben. A banán ugyanis hasznos szénhidrátokhoz juttatja hozzá a szervezeted, azaz kiváló energiaforrás. És mivel édes, eleget tehet az édességek, sütik iránti vágyadnak is.

Hogyan válogasd és tárold a banánt?

A gyümölcsöket még zölden leszedik és szállítják. A banán az egyetlen olyan gyümölcs, amely sokkal finomabb, miután leszedték és állni hagyják. Gyorsan beérnek a bennük lévő magvak miatt, amelyek széndioxidot és etilént bocsátanak ki, felgyorsítva az érést.

Vásárláskor azokat a gyümölcsöket tedd a kosaradba, amelyek héja ép és hibátlan. Akkor vannak jól megérve, ha könnyen leszakítható a végük, és a hámozásuk is könnyen megy. Felgyorsíthatod az érésüket, ha otthon papírtasakban tárolod, a konyhaasztalon, megóvva a hőforrásoktól és a napfénytől.

Ha lelassítanád az érési folyamatot, tedd a banánt hűtőbe. Pár napig ott is vígan eláll. Ha fogyasztani szeretnéd, vedd ki a hűtőből, és használd akkor, ha szobahőmérsékletű lesz. Ne ijedj meg, ha a héja bebarnul! Attól még a gyümölcs jó és ízletes.

A meghámozott és felszelt banánt azonnal el kell fogyasztani, ugyanis levegő hatására színt vált. Fagyasztóba is rakhatod, de az állaga már nem lesz olyan, akár a friss gyümölcsé. Ennek ellenére, finom banán-fagyi készíthető belőle. Héjastól is lefagyaszthatod, majd süteményekben, szószokban vagy italokban hasznosíthatod.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!