Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Rétek és kaszálók, útszélek közkedvelt éke az orbáncfű, bár sokan inkább a mezei virágcsokor díszeként szedik, mégis jó tudni, hogy egy csodaszerrel van dolgunk. Jártunkban-keltünkben kirándulós hétvégéinken gyűjtsünk ebből az aranysárga gyógynövényből, fontos kiegészítője lehet egészségünknek, szépségünknek.

orbancfu

Stressz és szorongás ellen

A legjobb nyugtalanság, aggódás és szorongás elleni teát orbáncfűből készíthetjük el, nem hiába alkalmazzák a homeopátiában több szer alapanyagaként is. Csillapítja az idegeket és az egész testet ellazítja, éppen ezért izom és menstruációs görcsök esetén is javallott.

A növényből készült aranysárga teafőzet kiválóan csökkenti a stressz és depresszió tüneteit, a szorongást és álmatlanság ellen is ajánlott. Ha túl sok a napi stressz, a kelleténél több negatív dolog érint, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy minden összeesküdött ellenünk, irány a rét. Itt a szezonja, szedjünk minél többet az orbáncfűből, hogy télire is tudjunk szárítani. Estére főzzünk egy jó nagy csésze orbáncfű teát, keverjünk bele egy kanál mézet, majd vágjunk rá citromkarikát. Folyamatos fogyasztás mellett a tea kiegyensúlyozott napokat és éjszakákat eredményez.

Orbáncfűolaj házilag

Az olaj akár két éven keresztül is megőrzi minőségét, ezért hosszú ideig élvezhetjük áldásos hatását: kiváló fájdalomcsillapító, sebgyógyító és gyulladásgátló hatása van, és a bőrt is szebbé varázsolja. Könnyedén elkészíthetjük mi magunk is: vegyünk egy üveget, tegyük bele az aranysárga virágokat, majd töltsük meg olívaolajjal, tároljuk napos, meleg helyen. Addig érleljük, míg vörösessé nem válik az olaj, majd szűrjük le, és használjuk egészséggel.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!