Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A pszoriázis, vagy pikkelysömör szinte teljesen ártalmatlan, nem fertőző betegség, ami olykor viszkethet, de máskülönben nem okoz különösebb problémákat. A pszoriázis inkább esztétikai szempontból aggályos, hiszen a felmérések szerint inkább az emberek lelkileg betegednek bele, ha a testük bizonyos részein kiterjedt, vöröses, hámló foltok éktelenkednek.

A pszoriázisban szenvedő emberek többsége a megbélyegzéstől, visszautasítástól tart. Romániában egy kampány során a szakemberek azt szerették volna kideríteni, hogy miként viszonyulnak a pszoriázisos személyekhez azok, akik ilyen szempontból egészségesek, és mit gondolnak maguk a betegségben szenvedők az ő megítélésükről.

Az eredmények mindenkit megdöbbentettek. A válaszadók 43 százaléka úgy értékelte, hogy azok, akik pikkelysömörben szenvednek a társadalmi szégyen kategóriájába tartoznak, 23 százalék szerint a betegség befolyásolhatja a munkahelyi esélyeket. A problémával küzdők 62 százaléka szerint anyagi nehézségekkel kell megküzdeniük, és a 60 százalékuknál a pikkelysömör felerősíti a depressziós lelkiállapotot.

Nem tudni, mi okozza a betegséget

A pszoriázis egy krónikus betegség, amely bizonyos időközönként válik erőteljesebbé, kivörösödik, hámlani és viszketni kezd. Sajnos teljesen megszüntetni nem lehet, legalábbis egyelőre még nincs ellenszer, ami megoldaná a problémát.

A statisztikai kimutatások szerint a világon 125 millió pszoriázisos embert tartanak nyilván, de valószínűleg ez a szám ennél jóval nagyobb. Amint már említettük, ez elsősorban pszichés szempontból jelent problémát, hiszen három személyből egynek már az öngyilkosság is megfordul a fejében, hiszen ilyen hatást válthat ki a kiközösítés érzése, vagy az ezzel járó diszkrimináció megtapasztalása.

Nem ragályos

A pikkelysömör nem terjed testi érintés útján, tehát aki kezet fog egy ilyen emberrel, vagy hozzáér a problémás bőrterülethez, nem fogja elkapni a betegséget.

Egy fiatal lány egy olyan kísérletben vett részt, amelyben pár órán keresztül egy pikkelysömörben szenvedő “bőrébe bújt”, ráhelyeztek a betegségre jellemző vöröses foltokat, és egy olyan munkahelyen kellett így helytállnia, ahol egymás után érkeztek az ügyfelek az elintéznivalójukkal. A lány döbbenten tapasztalta az elutasítást, hiszen a legtöbb ember nem volt hajlandó szóba állni vele, egyszerűen kikerülték, mikor meglátták a kezén lévő foltokat.

A pszoriázis egy autoimmun betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon az 5. legsúlyosabb, nem fertőző betegség, amelyet olyan súlyos problémák előznek meg, mint a cukorbetegség, a rák, a keringési betegségek, valamint a légzőszervi rendellenességek.

A pszoriázis a leggyakrabban a könyököknél, térdhajlatban, a fejbőrön, nyakon, és háton szokott megjelenni. A bőrgyógyászok szerint a betegség felerősödhet mentális eredetű stressz és szorongás hatására. Ezért fontos a kiegyensúlyozott életre való törekvés, az egészséges táplálkozás, a pozitív életszemlélet, mert ezekkel visszaszorítható a rendellenesség.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!