Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyszer szerelembe estem a bazsalikommal. Hogy pontosan mikor és hol nem emlékszem, de azt tudom, hogy észrevétlenül lopta be magát az életembe. Azóta a nyári napok elképzelhetetlenek friss bazsalikomos, olívaolajas, óriási húsos paradicsomsaláta nélkül.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Aki csak a szárított, „bazsalikom” címszó alatt árusított keveréket ismeri, az gyorsan keressen egy napsütötte ablakpárkányt vagy egy tenyérnyi szabad földterületet és szórjon bele kereskedelembe kapható bazsalikommagot, vagy ültessen előnevelt palántát. Még most sem túl késő. Viszonylag gyorsan kinő és nyár végéig illatozni fog kertünkben. Amellett, hogy finom, távol tartja a más növényeket igencsak kedvelő kártevőket, és egészségünkre is jó hatással van.

A leveleiben található illóolajok gyulladásgátló és antibakteriális hatással rendelkeznek, a növény gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Sok benne a béta-karotin és a tüdőrák elleni védelemben fontos szerepet játszó A-vitamin. Gazdag káliumban, vasban, rézben és magnéziumban.

Az illóolajok csökkentik a felfúvódást, és gyomorrontás ellen is jó hatással van. Esténként fogyasszunk el egy-egy csésze bazsalikom teát, mivel jótékony stresszoldó, és a felugrott vérnyomást is csökkenti. Akinek pedig emésztési vagy étvágytalansági problémái vannak, annak is ajánlott a bazsalikom rendszeres fogyasztása. Torokgyulladás esetén is igyunk bazsalikomteát.

Számos étel, húsok és saláták ízesítője lehet: feledhetetlen aromát kölcsönöz táplálékainknak. Télen is élvezhetjük ízét-zamatát, szárítsuk meg és adagoljuk saját készítésű fűszerkeverékekhez.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!