A rendszeres edzés mellett az étrend is hihetetlenül fontos szerepet játszik abban, hogy fittek és egészségesek maradjunk, és ez az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik.
Julia Zumpano dietetikus szerint a nők átlagosan körülbelül fél kilót híznak évente 50 éves kor után. Ugyanakkor egy 2022-es tanulmányra is felhívta a figyelmet, amely több mint 13 800 felnőttet vizsgált meg, és megállapította, hogy az emberek 10 év alatt átlagosan 6,6%-kos súlygyarapodást tapasztaltak.
De a súlygyarapodás idősebb korban sem elkerülhetetlen, ahogy Karen Brown okleveles egészségügyi edző és fitneszoktató állítja, saját módszerére hivatkozva. A 67 éves Brown azt mondja, nemcsak, hogy nem tapasztalt súlygyarapodást, de még soha nem volt egészségesebb. A fitneszoktató megosztotta az általa követett étkezési szabályokat, valamint azt, hogy milyen reggelit fogyaszt minden nap – írja a Yahoo.com.
Brown azt mondja, hogy az általa preferált étrend a paleolit diéta egyik formája, ami a teljes értékű élelmiszerekre (például zöldségekre, gyümölcsökre, jó minőségű állati fehérjékre, omega-3 zsírsavakat tartalmazó olajokra, diófélékre és magvakra) összpontosít, miközben minimalizálja a gabonaféléket, a cukrot és az ultra-feldolgozott élelmiszereket.
A kalóriaszámlálás helyett Brown inkább arra törekszik, hogy egyenletesen tartsa a vércukorszintjét. Ez azt jelenti, hogy minimalizálja a szénhidrátalapú ételeket, és ehelyett a fehérjéket és az egészséges zsírokat helyezi előtérbe.
„Az anyagcserédet befolyásolja, hogy hány inzulincsúcsod van egy nap alatt” – magyarázza a fitneszedző, hozzátéve, hogy a cukorszint alacsonyan tartása és az inzulincsúcsok elkerülése kulcsfontosságúak az általános jólét és az élettartam növelése érdekében.
Brown azt mondja, jobban érzi magát, ha nem eszik kenyeret és sok más szénhidráttartalmú ételt. „Úgy érzem, hogy a kenyér és a gabonafélék fogyasztása nagyban hozzájárul a gyulladáshoz és a súlygyarapodáshoz. Ez az én tapasztalatom. Amikor abbahagytam a kenyér és más gabonafélék fogyasztását, a menopauzás tüneteim megszűntek, és a hasi zsírszövetem is nagyjából eltűnt.”
Egy másik fontos étkezési szabály, amit követ, hogy nem eszik délután fél hat után. „Ez óriási változást jelent. Azzal, hogy 12 órán keresztül vagy még tovább nem eszel, nagyon hatékony zsírégető leszel, ahelyett, hogy a cukrot használnád üzemanyagként” – mondja Brown.
Azt is elárulta, mit eszik minden nap reggelire. A reggelije lényegében két, szabadtartású tyúkoktól származó főtt tojásból és egy turmixból tevődik össze, ami vad áfonyából, MCT-olajból (olyan olaj, amelyet kizárólag úgynevezett közepes láncú zsírsavak alkotnak, MCT = Medium Chained Triglycerides), chia- és lenmagból, valamint egy bio fehérjeporból áll.
Ugyanakkor zöld porokat is ad hozzá, valamint alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket, prebiotikumokat és probiotikumokat. Ez a reggeli egész délelőttre ellátja energiával. A tojás hihetetlenül gazdag tápanyagokban, jó fehérjeforrás, ugyanakkor telítetlen zsírsavak és D-vitamin forrása is. Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek a szív és az agy egészségének kedveznek. Az MCT-olaj pedig szintén az egészséges zsírok forrása.
Egészségügyi edzőként Brown azt mondja, hogy a legnagyobb hiba, amit az emberek a reggeli kapcsán elkövetnek, az a cukorral teli, erősen feldolgozott gabonapelyhek fogyasztása.
„Ez garantáltan csökkenti az energiaszintet, hiszen amint megtapasztalod az inzulinszint megemelkedését, zsírraktározási üzemmódba kerülsz” – magyarázta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a turmixok esetében is figyelni kell a cukorszintre, elsősorban akkor, ha főként gyümölcsökből készítjük azokat.
A fitneszedző azonban hangsúlyozta, hogy az általa kedvelt reggelit nem kell szigorú „receptnek” venni, a kulcs a fehérjében, egészséges zsírokban és rostokban gazdag teljes értékű élelmiszerek előtérbe helyezése, miközben minimalizáljuk a magas szénhidrát- vagy cukortartalmú ételeket.