KezdőlapÉletmódEgészségEgy orvos elmagyarázta, miért nem szabad soha műanyag ételhordó edényeket használni a...

Egy orvos elmagyarázta, miért nem szabad soha műanyag ételhordó edényeket használni a mikrohullámú sütőben

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A legtöbben valószínűleg használtak már műanyag ételhordó dobozokat a maradék ételek tárolására és másnapi újramelegítésére a mikrohullámú sütőben. Egy szakértő szerint azonban ez a szokás káros az egészségre.

Saurabh Sethi gasztroenterológus a TikTok-on osztott meg egy videót, amiben a mikrohullámú sütő használatával kapcsolatos problémákkal foglalkozott, különös tekintettel arra, milyen edényben melegítjük fel az ételeket.

Az orvos szerint a mikrohullámú sütő használata alapvetően nem egészségtelen, sőt, azért jó módszer az ételek újramelegítésére, mert jól megőrzi a tápanyagokat.

Tanulmányok szerint a mikrohullámú sütő jól megőrzi a tápanyagokat, gyakran jobban, mint az olyan módszerek, mint például a sütés” – magyarázta. A műanyag használata azonban kockázatos lehet Dr. Sethi szerint.

„Sok műanyag tartalmaz olyan vegyületeket, amik megzavarják a hormonok működését, mint például a biszfenol A (vagy BpA), és ezek melegítéskor beszennyezhetik az ételt. Soha ne használj műanyag edényt a mikrohullámú sütőben. Ehelyett használj inkább üveget” – tanácsolta az orvos.

A biszfenol A a műanyaggyártásban használt adalékanyag, az elmúlt években azonban több kutatás is bizonyította, hogy több egészségügyi problémát is jelent. A BpA kitettség tudományos kutatások alapján felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért, mint például korai serdülésért, elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. Ezen hatások mind a BpA hormonkárosító hatásaival hozhatók összefüggésbe. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet.

„Számos kísérletet végeztek arra, hogy az ilyen vegyi anyagokat tartalmazó műanyagokban lévő folyadékok vagy élelmiszerek melegítése minden bizonnyal növeli az expozíciót. Éppen ezért nem javasoljuk a műanyagok használatát a mikrohullámú sütőben” – magyarázta Dr. Sheela Sathyanarayana, a Washingtoni Egyetem gyermekgyógyász professzora. Ugyanakkor mosogatógépbe sem ajánlott betenni műanyag edényeket, mert ettől romolhat a minőségük.

De mi a helyzet azokkal a műanyag edényekkel, amik nem tartalmaznak BpA-t? Egy, termékek tesztelésével, a gyengébb termékek és szolgáltatások kiemelésével, a fogyasztói jogok tudatosításával és független tanácsadással foglalkozó szervezet szerint ebben az esetben is óvatosnak kell lenni.

Még ha egy műanyag nem is tartalmaz BpA-t, akkor is lehet, hogy alkalmatlan mikrohullámú sütőben való használatra. Ez azért lehet, mert nem úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, vagy azért, mert ftalátokat tartalmaz – egy másik, hormonháztartást megzavaró vegyületcsoportot, ami melegítés során szintén bekerülhet az ételekbe.

„Tudományos szempontból nincs olyan, hogy biztonságos szennyezettségi szint” – figyelmeztet Dr. Ravinder Anand-Ivell, a Nottinghami Egyetem docense. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a vegyi anyagok kiszivárgásának veszélye minden egyes alkalommal növekedhet, amikor egy műanyag edényt újból felmelegítünk.

A legjobb, ha egyáltalán nem használunk műanyag edényeket a mikrohullámú sütőben, de ha mégis, csak olyanokat, amiken egyértelműen fel van tüntetve, hogy alkalmasak erre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet