Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy nemrégiben készült tanulmány azt mutatja, hogy az alacsony környezeti hőmérséklet növeli az A-vitamin szintjét a szervezetben. Ez a folyamat segíti a fehér zsírszövet formájában tárolt “rossz” zsírok barna zsírokká történő átalakítását. Az átalakulás során a hőtermelés serkenti a zsírégetést.

A bécsi Florian Kiefer vezette kutatócsoportjának tanulmánya azt mutatja, hogy az alacsony környezeti hőmérséklet serkenti a testzsír átalakulását. Ez a folyamat pedig megnövekedett energiafelhasználással jár, és úgy tűnik, hogy nagyban hozzájárulhat az elhízás elleni küzdelemhez.

Hogyan segíti elő az A-vitamin a zsírégetést?

Emberekben és emlősökben legalább kétféle zsírlerakódás létezik, mégpedig a fehér és a barna zsírszövet. Az elhízás során a felesleges kalóriákat főleg fehér zsírban tároljuk, míg a barna zsír hőt termel és energiát éget el.

Az emberi test zsírlerakódásainak több mint 90%-a fehér zsírszövet, általában a hason, a háton és a combon helyezkedik el. A fehér zsír barna zsírrá történő átalakítása új terápiás lehetőség lehet az elhízás leküzdésére.

A kutatás során a Florian Kiefer vezette csoport bebizonyította, hogy a hideg hőmérséklet hatására hogyan növekszik az A-vitamin és a retinol transzporter fehérje szintje a vérben.

A legtöbb A-vitamin a májban tárolódik, és a tartós hideg következtében beindul az A-vitamin zsírszövetben történő újraeloszlása. A hideg okozta A-vitamin-szint növekedése során a fehér zsír barna zsírrá alakul, és így sokkal hatékonyabb lesz a zsírégetéssel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!