KezdőlapÉletmódEgészségEz történik a testeddel, ha gyakran ülsz keresztbe tett lábakkal

Ez történik a testeddel, ha gyakran ülsz keresztbe tett lábakkal

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mi történik, ha gyakran ülsz keresztbe tett lábakkal?

Mindenkinek megvan a maga kedvenc ülőpozíciója, de csak azért, mert kényelmesnek tartjuk azt, még nem biztos, hogy egészséges is. Valójában az egyik legnépszerűbb ülőpozíció – a keresztbe tett lábak – kifejezetten negatív hatással lehet az egészségünkre, és jobban tennénk, ha leszoknánk róla. Fontos, hogy megtanuljunk egyenes háttal – és nem összetett lábbal – ülni, mert ez nemcsak az egészségünkre, de az önbizalmunkra is jó hatással van.

Az alábbiakban mutatunk 5 okot, amiért nem tanácsos keresztbe tett lábakkal ülni.

1. Idegbénulást válthat ki

Ha hosszú ideig keresztbe tett lábakkal ülsz, az idegbénuláshoz vezethet. Ebben az állapotban képtelen vagy felemelni a lábadat, elzsibbadnak az izmaid és károsodhat a szárkapocsideg is.

2. Magas vérnyomáshoz vezethet

Egy tanulmány szerint, ha térdben keresztezzük a lábainkat, az jelentősen megemelheti a vérnyomást. Ugyanakkor azt is megerősítették, hogy ez az állapot csak átmeneti, és, hogy ha bokánál keresztezzük a lábainkat, nem növekedik meg a vérnyomás, de azoknak, akiknek eleve magas a vérnyomása, tanácsosabb kerülni ezt a pozíciót.

3. Rossz testtartáshoz vezethet

Egy tanulmány szerint, ha napi 3 óránál hosszabb ideig keresztbe tett lábakkal ülünk, az a vállunk és a medencénk oldalra dőlését és a fej előre dőlését okozhatja, és a gerincnek is ártalmas lehet. A helytelen testtartás pedig fájdalomhoz és izommerevséghez vezethet.

4. Ízületi fájdalmat okozhat

A lábak keresztezése nemcsak a testtartás szempontjából káros, de ízületi fájdalmat is okozhat. Ebben érintve lehet a nyak, a medence, a hát alsó része és a térd is. Ha térdfájdalmad van, különösen tanácsos kerülnöd a lábak keresztezését.

5. Bokadagadást okozhat terhesség alatt

Kerüld a lábak keresztezését terhesség alatt – a babának ugyan nem ártasz vele, de a bokád bedagadhat és begörcsölhet tőle. Próbáld meg mindkét lábadat a padlón tartani, vagy polcold fel a lábaidat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet