Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Annak érdekében, hogy a fogyasztók jobb döntéseket hozhassanak, és egészségesebb termékeket választhassanak, az amerikai Environmental Working Group (EWG) minden évben összeállítja a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáját.

Az egyik legfőbb ok, amiért az emberek organikus zöldségeket és gyümölcsöket vásárolnak, hogy elkerüljük az élelmiszer előállításához használt vegyszereket. Ezek a növényvédő szerek ugyanis növekedési problémákat okozhatnak a gyerekeknél, rákkeltők lehetnek, és hatással lehetnek az endokrin rendszerre.

Ezért állítja össze az Environmental Working Group minden évben az a listát, amin az úgynevezett „piszkos 12” szerepel, vagyis a 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által összesen 48 gyümölcsben és zöldségben található növényvédő szer nyomairól nyújtott információk felhasználásával, az EWG ebben az évben is kiadta a legszennyezettebb gyümölcs- és zöldségfélékről szóló útmutatóját.

A tesztelt gyümölcsök és zöldségek kétharmadánál mutattak ki növényvédő szereket: az alma, ami már évek óta szerepel a listán, méghozzá 5 évig az első helyen állt, az idén az 5. helyre „csúszott”, és a lista élén most az eper áll.

„Feltételezzük, hogy az emberek nem akarnak növényvédő szereket fogyasztani a zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt. Ezért továbbra is figyelmeztetjük a vásárlókat a mezőgazdaságban használt vegyi anyagokra, és arra, hogy ezek milyen zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő a legnagyobb koncentrátumban, hogy lehetőségük nyíljon az egészséges táplálkozásra.” – mondta Ken Cook, az EWG elnöke és társalapítója.

Az EWG civil szervezet kritikusai attól tartanak, hogy a szennyezett gyümölcsök és zöldségek listája arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy felhagyjanak a termékek vásárlásával. Az EWG emellett az úgynevezett „tiszta” termékek listáját is összeállítja, és ez is befolyásolhatja a vásárlók döntéseit.

„Azt javasoljuk az embereknek, hogy fogyasszanak zöldségeket és gyümölcsüket, de tudva, hogy melyekben nagyobb a növényvédő szerek koncentrációja, lehetőségük van organikus termékeket választani, vagy a „tiszta” termékek listájáról válogatni.” – magyarázza Sonya Lunder az EWG elemzője.

Az idén az eper és az alma mellett a következő zöldségek és gyümölcsök szerepelnek a legszennyezettebb ételek listáján: spenót, kelkáposzta, nektarin, szőlő, barack, cseresznye, körte, paradicsom, zeller, krumpli.

A „tiszta” zöldségek és gyümölcsök listája pedig a következő: avokádó, csemegekukorica, ananász, hagyma, papaja, zöldborsó (fagyasztott), padlizsán, spárga, karfiol, sárgadinnye, brokkoli, gomba, káposzta, kivi.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!