Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A csalán ősidők óta ismert vadontermő gyógynövény, de alapjául szolgált a családi élelmezésnek is. Manapság ismét kezdjük felfedezni és egyre többet fogyasztunk csalánból készült ételeket, gyógyteát. Most van a szezonja, gyűjtsünk belőle minél többet, iktassuk be a tavaszi tisztítókúrába, készítsünk belőle krémlevest, főzeléket, fogyasszuk teaként.

csalan-tea

Könnyen túlélhetjük a csalán segítségével a tavaszi fáradtságot, mivel gazdag A- és B-vitaminban. Magas a kálium, vas és magnéziumtartalma is.

A tavaszi fáradtság elkerülésére készítsünk aprított csalán és tiszta, 70%-os alkohol keverékéből tinktúrát. Hagyjuk ázni két hétig, majd szűrjük le, és fogyasszunk vízben feloldva minden étkezés előtt húsz-húsz cseppet. Csalántinktúrát vásárolhatunk bármilyen gyógynövényes boltban is.

Ha valaki gyomorfekéllyel vagy gyomorhuruttal küzd, a készítmény nem ajánlott.

A tavasszal előjövő allergiák nagyrészét enyhíteni lehet csalán segítéségével, mivel nagyon sok ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Tegyünk 250 ml vízbe 1 teáskanál apróra vágott csalánt, és hagyjuk benne ázni tíz percig. Egy hónapon keresztül naponta két csészével igyunk meg belőle, és az allergia eltűnik.

Ezt már olvastad? Csalán krém házilag, és búcsút mondhatsz a visszereknek

A fent leírt főzetből, ha napi egy literrel elfogyasztanak a prosztata betegséggel küzdők, a probléma eltűnik. Két hetes szünet után a kúra folytatódhat. A csalánfőzet fogyasztása nagy segítségére lehet azoknak is, akik prosztata műtéten estek át.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!