Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A légutak nyálkahártya sejtekkel vannak borítva, melyek szerepe a védőnyálka termelése. Ez az anyag óvja meg a szervezetet a légutakba kerülő baktériumoktól, vírusoktól, és portól, mivel ezek az anyagok a nyákba tapadva már kevésbé jelentenek veszélyt az emberi szervezetre nézve.

Tehát a légzőkészülékben található nyálka alapjába véve hasznos és jó, viszont túlzott termelődése már problémákat okozhat. A nyálka túlzott termelődését okozhatják a légutakba kerülő irritáló anyagok, és különböző betegségek is. A fölösleges nyálka legtöbbször köhögés útján próbál felszakadni a légutakból, ami sok kellemetlenséget okozhat.

Vegyük is sorba, hogy pontosan mik válthatják ki a nyálkahártyák túltermelőséi folyamatait:

1. Egyszerű meghűlés

Most igazán szezonja van a meghűléses panaszoknak, melyeket az esetek többségében egy rhinovírus nevezetű vírus okoz. A megbetegedett szervezet rögtön a vírus megjelenése után beindítja a védekező mechanizmusait, ezek közül az egyik a nyálkahártyák aktivizálása, amely révén túlzott nyálka termelődik.

2. Dohányzás

A dohánytermékekben található anyagok többsége irritálja a légutak nyálkahártyáját, ami válaszreakcióként nyálkát termel. Viszont a cigaretta okozta nyálkatermelődés teljesen más szerkezetű nyákot eredményez, amely kevésbé képes ellátni feladatait.

3. Hörgőgyulladás/légcsőhurut

Az akut légcsőhurut legtöbbször a megfázás szövődményeként alakul ki, míg a krónikus légcsőhurutért leginkább a hosszú éveken át tartó dohányzás a felelős. Úgy az akut, mind a krónikus hörgőgyulladás légzési nehézségeket, megnövekedett nyálkamennyiséget és más légzőszervi problémákat okoz.

4. Környezeti szennyezések

A pollen, a kipufogógáz, a szmog, a penész, a por – csak hogy egy párat említsünk – mind erőteljesen befolyásolják a légutak nyálkahártyájának működését. Ezek az anyagok a légutakba kerülve erős köhögési ingert, vagy akár légszomjat is okozhatnak.

5. Asztma

Az asztma egy krónikus betegség, amely a légutak beszűkülésével és túlzott nyálkatermelődéssel is jár.

6. Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis egy örökletes rendellenesség, melynek során rendellenesen vastag nyálkaréteg halmozódik fel a tüdőben és a légutak más területein. A cisztás fibrózisban szenvedők gyakran kapnak el légúti megbetegedéseket.

A légutaink egészségével nem szabad játszani, ezért ha fennáll a gyanúja, hogy valamelyik fentebbi okból kifolyólag a nyálkatermelésünk eltér a normálistól, mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki megfelelő diagnosztizálás után elkezdheti a kezelésünket!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!