KezdőlapÉletmódEzért ajánlott megszakítani a kapcsolatot a mérgező családtaggal!

Ezért ajánlott megszakítani a kapcsolatot a mérgező családtaggal!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Családunkat nem mi választjuk meg, az hogy milyen családba születünk, egy felsőbb hatalom döntése. Viszont, ha az egyik családtagunk mérgező, erős negatív beállítottságú személyiség, dönthetünk úgy, hogy nem szeretnénk tartani vele tovább a kapcsolatot.

Kezdetben persze bűntudatot érezhetünk, ha azt fontolgatjuk, hogy elhatárolódunk egy családtagunktól, akkor is, ha ez a lépés a jólétünket szolgálja. Bármennyire is nehéz, de néha egy-egy döntés mindkét fél számára sokkal hasznosabb lehet, mint ahogyan azt gondolnánk.

Az alábbi 5 ok igen kemény érv, hogy elhatárolódjunk egy toxikus személyiségtől!

1. Mindig valamit elvár cserében!

A családban mindig vannak gazdagabb, szegényebb, okosabb, szebb, talpraesettebb emberek, és azért vagyunk egymás mellett, hogy kiegészítsük és segítsük egymást. Van azonban olyan, akik csak akkor hajlandó segítséget nyújtani, hogyha cserébe vissza is kap valamit. Egész életedben azt hangoztatja, hogy tartozol neki, egyáltalán nem ismeri a feltétel nélküliség fogalmát.

2. Ítélkezik, kritizál

A világban gyakran találkozunk kritizáló, véleménymegmondó személyekkel, de az egyáltalán nem normális, ha az egyik közeli családtagunk nap mint nap ítéletet fogalmaz meg rólunk. Mindig kifejti a véleményét mindenről, és csak a negatív dolgokat veszi észre az életünkben, és ennek hangot is ad.

Ha egy családtagunk nagymértékben rombolja az önbecsülésünket, akkor érdemes megfontolni, hogy mennyire akarjuk vele tartani a kapcsolatot. Azok a személyek, akik számára a legfontosabbak vagyunk, fel kellene emeljenek, nem pedig porig alázzanak.

3. Pletykál az életünkről

Ha a családunk úgy bánik velük és az életünkkel, mintha drámasorozat lenne, mindenkinek elmesélik minden apró lépésünket, akkor az a legjobb, ha nem mondunk nekik többet semmit. A legjobb talán az, ha távol maradunk tőlük. Amikor megosztjuk a problémánkat, leginkább együttérzésre van szükségünk, de ha valaki erre nem képes, akkor legalább nem mondja tovább másnak!

4. Manipulatív!

Az, aki egyik nap sérteget, másnap pedig kedves, nem egy egy őszinte ember. A család az, aki mindig és minden körülmények között kiáll egymásért, és őszinte szeretettel támogatjuk egymást. Ha egyik nap így viselkedik valaki, másik nap meg úgy, csak azért mert egy kicsit más állásponton vagyunk mint ő, akkor nem biztos, hogy szívből jövő szeretetet táplál irányunkba.

A mérgező családtag csak akkor szeret, ha azt teszed, amit ő mond, vagy ő akar, másképp ellenséggé válik. Kínosan vigyáz arra, hogy mindig a kezében tartsa az irányítást.

5. Tudatos gyengítés

Megkérdőjelezi a hitelességünket, a józan ítélőképességünket, a hozzáértésünket, tudatosan arra törekszik, hogy minél sebezhetőbbek legyünk, és legyengíti a külső és belső erőnket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet