Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Miért érdemes szemüveget viselnünk a számítógép előtt, és mit jelent a 20-20-20 szabály a szem egészsége szempontjából?

Az emberi szem nem úgy lett „megtervezve”, hogy nagyon sokáig tudjon fókuszálni egy adott pontra, vagy képernyőre. A számítógép előtti lét mára már rutinná vált, és tetszik vagy nem, de a modern élet része. De az evolúciót tekintve ez a szervünk nem azért jött létre, hogy órákon át ilyen alapossággal képes legyen vizsgálni a tárgyakat. Szerencsére számos megoldás létezik, amelyek segítenek a szemünk gondozásában.

Miért érdemes szemüveget használni a számítógép előtti tevékenységeinkhez?

Nem minden szemüveg egyforma. Valójában a számítógépes szemüvegek segítenek bennünket abban, hogy képesek legyünk hosszabb ideig a képernyőt bámulni, anélkül, hogy fárasztanánk a szemizmokat. Tisztábban és élesebben látunk, és nem kell különösebb erőfeszítéseket tennünk a fókuszálás érdekében.

Az ilyen típusú szemüvegek pontosan úgy néznek ki, mint a szokásosak, és segítenek beállítani a megfelelő távolságot, a képernyőtől függően. Az egyetlen különbség az, hogy a lencse sárga árnyalattal rendelkezik, amely elnyeli a képernyők által kibocsátott rendkívül káros kék fényt.

Az LCD és a LED TV-k és monitorok kék fényhullámot produkálnak, ami nagyon káros a szem biológiájára és fiziológiájára. És bár a szemüveg a legjobb megoldás, más módon is megvédhetjük a szemeinket. Például letölthetünk egy mobilalkalmazást az éjszakai műszak kategóriából, amely a kék fényt meleg fénnyé változtatja.

Kövessük a 20-20-20 szabályt!

A számítógép, a tévé, a táblagép vagy a telefon előtt töltött órák nagy nyomást gyakorolnak a szemeinkre. A test bármely más részéhez hasonlóan, a szem is erőlködik és feszült lesz, ami homályos látáshoz, viszketéshez és bőrpírhoz vezet. A 20-20-20 szabály azt mondja, hogy minden 20 perc után, amit a számítógép előtt töltünk jó, ha egy 20 m távolságra lévő tárgyat nézünk legalább 20 másodpercig. Ez a szünet a következő 20 perces munkánk záloga.

Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek jót tesznek a szemnek!

Nem a sárgarépa az egyetlen étel, amely segít megőrizni szemünk egészségét. A sötétzöld színű zöldségek, a diófélék és a mogyoró, a magas C-vitamin tartalmú citrusfélék, a cinkben gazdag marhahús, a luteinben gazdag tojás, az édesburgonya és a zsíros hal (makréla, tonhal, lazac, hering vagy szardínia) olyan alapvető tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek a szemünk egészségének fenntartásában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!