Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A gumicukor igencsak közkedvelt a gyerekek körében, azonban amennyire imádják, pontosan annyira egészségtelen is. Jó, ha nem veszed nekik zacskószám, inkább magyarázd el, hogy mennyire egészségtelen a gumicukor.

Egy belga filmrendező, Alina Kneepkens a gumicukorról készített filmet, melyben bemutatja A-tól Z-ig, hogyan jönnek létre a közkedvelt édességek. A film igencsak nagy hatást keltett, sokakat kisebb sokként ért, hogy mit is tartalmaz valójában a gumicukor.

De mit is tartalmaz valójában a gumicukor?

A nem túl egészséges citromsavon kívül nagy mennyiségű glükózszirup, vagy cukor is van benne. A gyártók sokszor meghaladják a 100 gramm/15 gramm cukor adagot, egyáltalán nem veszik figyelembe az előírásokat. Ami ezenkívül kiverte a biztosítékot a legtöbb embernél, aki látta az ismeretterjesztő videót az az, hogy a gumicukorban igen nagy mennyiségű zselatin van, ami nem másból, mint a disznók kötőszövetéből készül egy bonyolult kémiai eljárás során.

A gumicukor cukortartalma igen magas, 307,4 kcal-382,5 kca kalóriatartalommal rendelkezik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi kalóriaszükséglet csupán 10%-a származhat a gumicukorból, vagyis maximum 25 grammot lehet belőle elfogyasztani.

Az édes ízért felelős még többek közt a fruktóz, a maláta szirup, a kukoricaszirup, a melasz, a szacharóz, a barna cukor, és az agavé is. A hozzáadott mesterséges édesítőszerek és az állati kötőszövetek összessége egyáltalán nem tartozik az egészséges nassolnivalók közé, éppen ezért jól gondold meg, hogy a közeljövőben vásárolsz-e még gumicukrot.

A zselatinnak vannak vegán helyettesítői is, éppen ezért, ha mindenképp gumicukrot akar enni a gyereked, akkor készítsétek el közösen otthon, egészségesebb alapanyagokból.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!