Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A férfiak átlagosan 13 éjszakánként, a nők pedig 17 éjszakánként cserélnek pizsamát. Ez az eltérés valószínűleg abból is adódik, hogy a legtöbb nőnek több rend pizsamája is van, és hajlamosak elfelejteni, mióta használnak egy rendet.

Bár a viseltes pizsamában való ágyba bújás gondolata első ránézésre ártalmatlannak tűnhet, valójában riasztó következményei lehetnek. Az alábbiakban elmondjuk, miért rossz ötlet túl sokáig ugyanabban a pizsamában aludni.

6. Egészségtelen környezetben alszol

A pizsama közvetlenül érintkezik a bőröddel. Ha egymás után több alkalommal viseled ugyanazt a rend pizsamát, a baktériumok és az elhalt hámsejtek elkezdenek felhalmozódni a szöveten. Így, még ha rendszeresen mosod is az ágyneműt, akkor sem maradhat sokáig tiszta, mivel érintkezik a piszkos pizsamával. Ha több éjszakán át is ugyanazt a pizsamát viseled, az különböző fertőzéseket okozhat, amiket nehéz lehet kezelni.

5. Átviheted a mikroorganizmusokat más ruhákra is

Amikor beteszed a pizsamát a mosógépbe, a rajta található baktériumok átkerülhetnek az összes többi ruhára, amivel együtt mosod. Ha egymás után 2 hétig viselted ugyanazt a pizsamát, nem tudod eltávolítani az összes mikrobát, és azok átkerülnek más ruhákra is, amik aztán érintkezésbe kerülnek a bőröddel.

4. Befolyásolja az alvás minőségét

Ahogy a frissen mosott lepedők megnyugtató hatással lehetnek rád, ugyanúgy a tiszta pizsama is felfrissülést okoz. Ha átizzadt pizsamában fekszel le aludni, viszketni kezdhetsz, és emiatt nem tudsz majd aludni éjszaka.

3. Súlyosbíthatja az allergiás tüneteket

Ha allergiás vagy a porra, vagy más légzési problémával küzdesz, akár súlyos károkat is okozhat, ha nem cserélsz elég gyakran pizsamát. A poratkák elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak, ezért ott lehetnek az ágyneműn és a pizsamádon, ez pedig légzési zavarokat okozhat. Ha allergiás vagy a porra, akkor az a legjobb, ha legalább minden második este pizsamát cserélsz.

2. Pattanásokat okozhat

Ahogy már említettük, a baktériumok és elhalt hámsejtek összegyűlnek az éjszakai viselet anyagán. Éjszaka, alvás közben, a pizsama anyaga hozzányomódik a bőr pórusaihoz, elzárva azokat. Ha pedig alvás közben leizzadsz, a pizsama felszívja az izzadságot, és ez pattanásokat okozhat.

1. Legyengítheti az immunrendszert

Amikor ugyanazt a pizsamát viseled éjszakáról éjszakára, az immunrendszered folyamatosan küzd a baktériumok, a légzőszervi szövődmények és az allergiák ellen. Mindezek a tényezők gyengíthetik a szervezet védekező képességét, ami megnehezíti a vírusok elleni védelmet.

Te milyen gyakran cseréled a pizsamádat?Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!