Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az éhség negatív hatásai kihathatnak a teljesítőképességünkre, a koncentrációs képességünkre, sőt még az általános kedvünkre, közérzetünkre is. Egyes szakértők véleménye szerint akár depressziót is okozhat a folyamatos éhség érzet.

Nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy fogyni csakis koplalás útján lehet, és ezért az étkezések számát megpróbálják minél jobban visszaszorítani, viszont ez a „módszer” nem csakhogy nem csökkenti a testsúlyunkat, hanem számos rossz mellékhatással is jár.

Mi most összegyűjtöttük a koplalás legrosszabb mellékhatásait, amelyeket végigolvasva te is rájössz, hogy a fogyás kulcsa nem az éhezésben van.

1. Izomtömeget veszíthetsz

Főleg azok számára, akik tudatosan fejlesztik és edzik az izmaikat, a koplalás nagyon rossz választás lehet. Ki lehet hagyni a vacsorát, de a szervezetnek szüksége van azokra a tápanyagokra, főleg fehérjékre, amelyekkel táplálni tudja az izomszöveteket. Az esti nassolásokat javasolt kihagyni, de a rendes esti étkezést nem!

2. Hízhatsz is a koplalás miatt!

Pontosan, pont az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél. Mára már sok tanulmány alátámasztotta, hogy éhesen lefeküdni nem tanácsos, mert az étel utáni sóvárgás olyan méreteket ölthet, amelynek már nehezen lehet ellenállni, és falási roham jelentkezhet az éjszaka kellős közepén.

Az este/éjszaka elfogyasztott táplálék pedig lassabban hasznosul, köszönhetően az éjszaka lelassuló anyagcserénknek. Szakembere mindenképp azt javasolják, hogy lefekvés előtt 2-3 órával fogyasszuk el a vacsorát.

3. Romlik az alvásminőség

Biztosan mindenkivel történt olyan, hogy valami miatt éhesen feküdt le aludni, és az ágyban fekve csak arra tudott gondolni, hogy mikor lesz már reggel és reggeli. Ilyen gondolatok között nagyon nehéz a szervezetnek a lecsendesedés, és emiatt le is mondhatunk a pihentető alvásról.

4. Folyamatos levertség jelentkezik

Ha nem táplálkozol megfelelően nincs üzemanyag, ami működtesse a szervezeted – ez egy örökérvényű szabály. Reggel különösen sok energiára van szüksége az agy sejtjeinek, hogy felvehessék a ritmust, ám ha ezt az este el nem fogyasztott vacsorából nem tudják elnyerni, akkor egész nap levertek, fáradtak és rosszkedvűek leszünk.

Te szoktál éhesen lefeküdni? Szerinted megéri ekkora sokkhatásnak kitenni a szervezetünket?


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!