Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Sose menj be cipőstől a lakásba! Az alábbi cikkből kiderül a miért!

Belegondoltál abba, hogy miért nem illik bemenni cipőstől másnak a lakásába? Igen, ez egy közismert íratlan szabály, de mint a legtöbb ilyen szabálynak a háttere a higiéniára nyúlik vissza. A brit Daily Mail lapban a Houston Egyetem tanulmányát idézik, miszerint egy cipő talpán számtalan, egészségre veszélyes kórokozótelep bújhat meg, amely ha bekerül a lakásba, sok bajt okozhat.

Leggyakrabban hasmenés alakulhat ki, ha minden helyiséget koszos talpú cipővel jársz végig.

Kevin Garey professzor, a tanulmány társszerzője szerint elképesztő, hogy milyen távolságokat járnak be az emberek cipői, és ezzel együtt olyan baktériumok, vírusok is bejuthatnak a lakásba, amelyek egy másik országban jelentek meg.

Tavaly, az Arizona Egyetem által végzett kutatásból az derült ki, hogy átlagosan két hét alatt 440 ezer baktérium telepszik meg a cipő talpán, így a lábbeliken több a kórokozó, mint a mellékhelyiségekben. És nem csak baktériumok kerülhetnek be cipőink által a lakásba, hanem ártalmas vegyszerek is.

A Baylor Egyetem 2013-as kutatásából például az derült ki, hogy az aszfaltozott utak mentén lakók lakásában jelentős kőszén származékokat találtak, amelyek köztudottan ártalmasak az egészségre, hiszen károsíthatják a légzőszerveket, és akár a rák kialakulásához is hozzájárulhatnak, ezért kell mindig lehúzni a cipőt az előszobában.

Most következzen 5 konkrét ok, hogy miért nem szabad cipővel bemenni a lakásba!

1. Gyorsabban tönkre mehet a padló felülete.

2. Káros anyagok juthatnak be a lakásba, ami a benti levegőt is szennyezővé teheti.

3. A kosz, piszok mindenhová bekerülhet.

4. A kutyák előszeretettel játszanak a cipőkkel, ezért vigyázz, hogy ne tudjanak hozzájutni, mert ezzel a saját egészségüket is veszélyeztetik.

5. Ha társasházban laksz, megzavarhatod a cipőd kopogásával az alattad lévő szomszéd nyugalmát.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!