KezdőlapÉletmódEgészségEzért nem szabadna törülközőt használnod, miután megmostad az arcodat!

Ezért nem szabadna törülközőt használnod, miután megmostad az arcodat!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A fürdőszoba több okból is kényes terület: bár a vécécsésze az első számú baktériumforrás, találhatók még itt olyan tárgyak és felületek, melyeken, például a magas nedvességtartalom miatt, elszaporodnak a különböző kórokozók. Egyike ezen kritikus eszközöknek a törülköző – ha túl sok ideig használatban vannak, árthatnak a bőrünk egészségének!

Az arcunk áttörlése egy törülközővel a legbanálisabb dolognak tűnik, ám a valóság az, hogy ha több napon vagy heten át ugyanazt a textíliát használjuk, ráadásul ugyanazzal töröljük át a testünket is, mint amivel az arcunkat, komoly veszélynek tesszük ki a bőrünket.

A törülközők ugyanis a vízzel együtt magukba szívják a baktériumokat, és mivel a fürdőszoba magas páratartalmú környezetében tároljuk azokat, remek lehetőséget adunk a kórokozók elszaporodására. Amikor áttörlöd az arcodat, ezek a bacik egyenesen a bőrödre kerülnek, ott pedig irritációkat, a pórusok eltömítését is eredményezhetik.

Még akkor is fennáll a veszély, ha külön törülközőt használsz a tested áttörlésére, és az arcodra, mert biztosan nem cseréled ezeket naponta, így a baktériumok gyorsan elburjánzanak rajta. Íme néhány nyomós ok még arra, hogy miért ajánlott akár napi rendszerességgel is kimosnod az arctörülköződet!

1. Korai bőröregedést idéz elő

Amennyiben lenvászon vagy háziszőttes törülközőt használsz az arcod megszárítására, tudnod kell, hogy ennek anyaga túl durva a bőrnek, ezért a mindennapos használata érzékenyebbé teheti az arcodat a különböző fertőzésekre, ráncosodásra. Minél gyakrabban mosod ezt az anyagot, annál szálkásabb lesz, tehát nem biztos, hogy jó ötlet ilyen fokú hámtalanításnak kitenned a bőröd minden egyes alkalommal.

2. Felsérti a bőrt

Ha érzékeny a bőröd, törülközővel megszárítani az arcodat cseppet sem a legjobb választás. Ezen textíliák többsége ugyanis elég érdes felületű, ezért amikor a bőröddel érintkeznek, pirosodást, irritációkat okozhatnak.

3. Csökkenti az arcápoló termékek hatékonyságát

Hiába mosod meg szappannal az arcod, és utána törlöd szárazra, valójában a bőr akkor tudja magába szívni a különböző kozmetikumokban rejlő tápanyagokat, ha nedves marad. A hidratáló krémek például akkor hatnak a legjobban, ha a bőrödön még vannak vízcseppek. Más szavakkal, a bőr nedvességtartalmát használják fel arra, hogy a mélyebb rétegekbe jussanak, és megőrizzék annak fiatalságát.

4. Zsírossá teheti az arcbőrt

Azzal, hogy áttörlöd az arcod egy törülközővel, zsírosabb lehet a bőröd. Hogy miért? A durvább anyagból készült textíliák eltávolítják a bőr felületén lévő természetes olajokat, melyek amúgy létfontosságúak ahhoz, hogy az egészséges maradjon. Ebből kifolyólag, a faggyúmirigyek akcióba lendülnek, hogy pótolják ezt a hiányt, és megakadályozzák a bőr kiszáradását. Ez pedig zsírosodáshoz vezethet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet