KezdőlapÉletmódEgészségEzért szeretnek a macskák a laptop billentyűzetére ülni

Ezért szeretnek a macskák a laptop billentyűzetére ülni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ahogy azt a legtöbb macskatulajdonos, aki otthonról dolgozik, megfigyelhette, a cicák imádnak a laptop billentyűzetére telepedni. Olyan gyakorisággal telepednek meg ott, hogy azt már semmiképpen sem lehet véletlennek gondolni – és valóban nem is az.

Ennek a viselkedésnek az egyik oka a készülék által kibocsátott hő. Marci Koski, a macskák viselkedésének szakértője szerint, a cicák akkor érzik magukat a legjobban, ha nem a saját energiájukat kell felhasználniuk, hogy kényelmes meleget biztosíthassanak a maguk számára.

A macska normál testhőmérséklete 38-39 °C, ezért az állat körülbelül 30-38 °C hőmérsékleten érzi jól magát. A laptop billentyűzete gyakran meleg lehet, akárcsak a radiátorok, fűtőnyílások, a napfényes helyek, és mindazok a kényelmes zugok, ahol a cicák előszeretettel tanyáznak.

De még ha a laptopod nem is melegszik fel, a macskád akkor is dönthet úgy, hogy odatelepedik, miközben te dolgozni próbálsz. Ez azért van, mert a cica azt szeretné elérni, hogy rá figyelj. Végül is a laptop az öledben van, és egyfolytában a képernyőt bámulod, az állat pedig azt szeretné, ha ez a sok figyelem inkább rá irányulna, ezért furakodik közéd és a képernyő közé.

Kétségtelenül sokan örülnek annak a lehetőségnek, hogy az e-mailek és a táblázatok egyhangúságát kedvencük cirógatásával törhessék meg, de ha mindig csak a képernyő felét látod, és a billentyűzetnek is csak a feléhez férsz hozzá, az nem éppen ideális állapot. Sajnos, ha megadod a cicádnak a figyelmet, amit követel tőled – még akkor is, ha csak éppen félretessékeled az útból – azzal csak bátorítod ezt a viselkedést.

Koski szerint a legjobb módja, hogy meggyőzd a macskádat, hogy elkerülje a laptopodat, ha megjutalmazod, valahányszor máshol telepedik le. Ehhez szükséges lehet egy kellőképpen vonzó alternatíva felkínálása, például egy melegített macska ágyé, vagy egy párnákkal bélelt saroké az ablak mellett. Csábítsd oda kedvencedet valamilyen csemegével, és menj oda hozzá minél gyakrabban, míg végül elveszíti az érdeklődését az unalmas billentyűzet iránt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet