Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Amikor a test olyan illatot áraszt, amely már kellemetlen, azt testszagnak hívjuk. Ennek egyik legfőbb oka az izzadás, egészen pontosan a verejtékben található baktériumok, hiszen a szaporodásuk által egy erős savas környezetet alakítanak ki.

Az erős testszag igen súlyos betegségeket jelezhet, nem érdemes figyelmen kívül hagyni!

Székletszagú testszag

Ezt bizony a bélelzáródás okozhatja. Ez egy nagyon veszélyes egészségügyi állapot, amely akkor fordul elő, ha a vastag- vagy vékonybélben elzáródás van. Ilyenkor kellemetlen lesz a lehelet, az izzadás, és az emésztéssel kapcsolatos problémák minden étkezés után fokozódnak. A hónalj tájéki izzadság a legkellemetlenebb szagú ilyen esetben, de a test különböző részei is székletszagú verejtéket termelhetnek.

Keserű izzadság

Ez a tünet májproblémákra utal, mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, ha előfordul. A lelassult májműködés következtében olyan vegyi anyagok termelődnek, amelyek következtében a testszag keserűvé változik. A májkárosodás következtében emésztési problémák és émelygés is felléphet.

Halszagú testszag

Ez a halszag-szindrómának vagy Trimethylaminuria-nak nevezett rendellenesség. A trimetilaminuria (TMA) túlzott kiválasztódása következtében az illető vizelete, lehelete vagy izzadása erősen halszagú lehet. Sajnos genetikai betegségről van szó, és a tünetek már rögtön a születés utáni időszakban jelentkeznek. Halszagú izzadságot okozhat az étrendben lévő fehérjefelesleg, de a különböző baktériumok jelenléte is. Speciális kezelést igényel ez a betegség.

Édes illat

Ez a cukorbetegség jele lehet. A vérben lévő magas ketonszint miatt a test édes gyümölcsillatot áraszt. Ha a vizeletnek is ilyen specifikus szaga van, akkor vizeletproblémák is okozhatják. Ez egy olyan anyagcsere-rendellenesség, amely esetében a szervezet nem tudja lebontani a valin, a leucin és az izoleucin aminosavakat.

Rohadt tojásszagú izzadság

Ez a túlzásba vitt húsfogyasztás következtében is kialakulhat. Az emésztőrendszer nehezen dolgozza fel a túl sok húst, éppen ezért erős kénszagúvá válik az izzadság. Ez főleg a magas kéntartalmú vörös húsok esetében történik meg.

Alkoholszagú izzadság

Amikor alkoholt fogyasztunk, a szervezet méregként ismeri fel, és megpróbálja ecetsavvá bontani. Az alkohol körülbelül 90%-át metabolizálja, a többi pedig más formában ürül ki, egyrésze a vizelettel, de verejték útján és a légzőrendszeren keresztül is kiválasztódik.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!