Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Azok a személyek, akiknél mindkét fülcimpán függőleges barázda található, hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre. Frank-jegyként is nevezik ezt az aprócska elváltozást, melyet gyakran hoznak kapcsolatba az érelmeszesedéssel és a szívinfarktussal.

A népszerű orvosi szaklap, a Circulation-on megjelent cikk szerint, ezeket a barázdákat a kedvezőtlen vérkeringés okozza a fülcimpákban, melynek eredményeképpen fellép a ráncosodás. Kutatások szerint, akinél ez a folyamat megmutatkozik a fülcimpákon, nagy eséllyel mehet végbe a koszorúerekben is.

Egy konkrét eset, amikor az orvosok úgy mentettek életet, hogy a beteg fülcimpáira figyeltek.

„Egy 73 éves férfit, akinek a családi kórtörténetében magas vérnyomás és koszorúér-problémák szerepeltek, angina pectoris [a szívizomzat vérellátási elégtelensége, szerk.] tüneteivel vettek kezelésbe. A vizsgálat során megfigyelték nála a Frank-jegyeket, ám semmilyen más utalást nem találtak szívproblémára. Az EKG normális szívműködést mutatott, az iszkémia jelei nélkül. Terheléses tesztet is végeztek nála, mely enyhe szívműködési rendellenességeket mutatott.” – indít a cikk a Circulation folyóiratban.

Az orvosokat azonban nem hagyta nyugodni a Frank-jegy jelenléte, ezért tovább kutattak.

„Az angiográfia 80%-os szűkületet mutatott a bal koszorúér-artériában, míg 90%-osat a jobban. A pácienst sebészeti beavatkozásnak vetették alá, miután az életjelei jelentősen javultak. A betegünk bebizonyította, a barázdák a fülcimpán súlyos betegségre utalnak. Ezen jelek felismerése az orvosi személyzet részéről megkönnyítheti a szív- és érrendszeri betegségek időben való diagnosztizálását.” – olvasható a cikkben.

Frank-jegy: mikor fedezték fel, és milyen jelentéssel bír?

A barázdát a fülcimpákon dr. Sanders T. Frank orvosról nevezték el, aki 1973-ban írt először róla, és a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatával hozta kapcsolatba. A medikus egy levelet is címzett a New England Journal of Medicine szaklapnak, melyben rámutatott, a kutatásainak eredményei azt bizonyítják, szoros összefüggés lehet a barázdák és a szívproblémák között.

Azóta többen is belemerültek a témába, és a tanulmányok zöme megerősítette dr. Frank elméletét. Egyes kutatások szerint ezek a barázdák mindenféle kockázati tényező hiányában is utalhatnak szívproblémákra. Mi több, a nyaki artériák elmeszesedésével is kapcsolatba hozhatók, melyek sztrókhoz vagy agyvérzéshez vezetnek.

Egyre több elmélet születik arról, hogyan alakulnak ki ezek a barázdák. Egyesek szerint, a koszorúér-artériák a füleknél érnek véget, így nem meglepő, hogy az ebben a zónában jelentkező elváltozások egyértelműen a szív- és érrendszeri problémák hírnökei. Míg mások azt állítják, a kollagén és az elasztin hiánya miatt jelennek meg a fülcimpákon a Frank-jegyek, ami szintén a koszorúerek betegségét tükrözi.

A kutatók szerint, a Frank-jegyek mellett egyéb dermatológiai jelek is utalhatnak súlyos szívproblémákra: mint például a férfiakra jellemző kopaszodás nőknél (androgén alopécia), a tarkón lévő haj hiánya vagy a haj korai őszülése.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!