A görögdinnye nagyon egészséges, mivel rengeteg tápanyagot tartalmaz, és nyáron a nagy kánikulában magas víztartalma miatt igazi életmentő lehet.
A szakemberek figyelmeztetnek, ha nem tartunk be egy nagyon fontos szabályt, akkor sajnos akár ételmérgezést is kaphatunk a görögdinnyétől.
A görögdinnye a nyári szezonban az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs. Édes ízének, és 90%-os víztartalmának köszönhetően egész napra energiaforrás lehet, viszont érdemes odafigyelni rá, hogy mégse vigyük túlzásba a fogyasztását.
Az orvosok egy nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy fogyasztás előtt mindenképp mossuk meg a dinnyét, ugyanis a héján nagyon sok baktérium megtelepedhet.
Sokan panaszkodnak nyáron emésztési problémákra, és ez abból is kialakulhat, hogy mosatlanul eszik a dinnyét.
A görögdinnye héját természetesen nem esszük meg, de a kés felvágás közben hozzáér, így egyáltalán nem meglepő, ha utána hányingert, hasmenést, fejfájást vagy szédülést tapasztalunk.
“Sokan még mindig nem tudják, hogy például a görögdinnyét, mielőtt felvágják, nagyon jól meg kell mosni. A kés különben fertőzött lehet a baktériumokkal teli héjtól. A rendelőnkben, ha egy beteg emésztési problémával érkezik, megkérdezem tőle, evett-e görögdinnyét” – mondja Mara Mihai családorvos.
A tünetek észlelése után később az is kiderül(het), hogy a dinnyét nem mosták meg az érintettek.
A családorvos arra is figyelmeztet, hogy vigyázzunk az utcai árusoktól vásárolt élelmiszerrel, ugyanis nem tudjuk, hogy milyen körülmények között tárolják, és, hogy mennyire tartják be a legalapvetőbb higiéniai szabályokat.
Sok olyan élelmiszer van, amit napon, magas hőmérsékleten tartanak, nem takarják le, és rászállnak a legyek, ráadásul védőkesztyű nélkül nyúlnak hozzá.