Megszoktuk, hogy a zöldségekből savanyúságot, a gyümölcsökből pedig lekvárt készítünk. Azonban, ha van bátorságunk a szokástól eltérő módon felhasználni egy alapanyagot, egészen új, izgalmas eredményekre juthatunk.
Kihívást jelenthetnek például a különböző gyümölcsök is, ha a jól ismert lekvár vagy kompót helyett savanyúságként készítjük el azokat. Ha különböző fűszerekkel és ecettel főzünk bizonyos gyümölcsöket, szokatlan, de kellemes ízvilágot kapunk, és az így készült savanyúság tökéletesen kiegészítheti az asztalra kerülő főételt.
A szőlő, a körte, a szilva és más nyár végi, ősz eleji gyümölcsök is alkalmasak lehetnek arra, hogy savanyúságot készítsünk belőlük.
A savanyított görögdinnye egyedülálló – enyhén édes, enyhén savanyú – ízének köszönhetően, talán az egyik legjobb választás.
Hozzávalók:
- 1 érett görögdinnye;
- 4 szál torma;
- 1 fej fokhagyma;
- 3 szál szárított kapor;
- 3 szál szárított csombor;
- 3 evőkanál durva só;
- 3 liter víz;
Így készül:
A görögdinnyét mossuk meg alaposan, a héját tisztítsuk meg a rátapadt földtől. Vágjuk körülbelül 2 cm vastag szeletekre, majd kisebb darabokba, annak függvényében, hogy mekkora befőttes üveg áll a rendelkezésünkre. Ha nagyobb, szélesebb szájú üveget használunk, akár szeletekben is hagyhatjuk a dinnyét.
Helyezzük el a szeleteket vagy darabokat a befőttes üvegben, figyelve rá, hogy ne törjenek össze. A dinnyedarabok közé tegyünk kaprot, csombort, fokhagymagerezdeket és tormát. Egy tálban keverjük össze a vizet és a sót, amíg a só teljesen feloldódik. Öntsük az így kapott sóoldatot a gyümölcsre.
Zárjuk le szorosan a befőttes üveget, és tegyük sötét, hűvös helyre.
Az első napokban beindul az erjedés, ezért nem árt, ha egy edényt helyezünk az üveg alá, de semmiképpen ne vegyük le a fedelét!
A görögdinnye körülbelül 2 hónap múlva áll készen a fogyasztásra.
Bár általában úgy gondoljuk, hogy a dinnye csak cukrot és vizet tartalmaz, a szakértők szerint ez a népszerű nyári gyümölcs rendkívül gazdag tápanyagokban. Sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, és rendkívül jó hatással van a szervezetre.
A paradicsom mellett a görögdinnye is nagyszerű likopin forrás. A likopin egy vörös színű karotin, amely javítja a szív- és érrendszer és a csontok egészségét.
Víz- és rosttartalma miatt a görögdinnye szabályozza az emésztést, megakadályozza a székrekedést és segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét.
Ugyanakkor sok A-vitamint tartalmaz, amely fontos a bőr optimális hidratálásához. Ezenkívül ez a vitamin nélkülözhetetlen az összes testszövet növekedéséhez, beleértve a bőrt és a hajat is.
A haj és a bőr egészségéhez szintén elengedhetetlen kollagén előállításához fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin is, amit szintén tartalmaz ez a közkedvelt gyümölcs. A görögdinnye erős hidratáló hatása igazi csodákat tesz a bőrrel.