KezdőlapÉletmódEgészségHa nehezen megy ez a gyakorlat, nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos egészségügyi problémáid

Ha nehezen megy ez a gyakorlat, nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos egészségügyi problémáid

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mind tudjuk, mennyire fontos a testmozgás a fizikai egészségünk megőrzése érdekében. Bár a mindennapi teendőink mellett hajlamosak vagyunk a háttérbe szorítani, ez a szokás igenis alap ahhoz, hogy hosszú és kiegyensúlyozott életet éljünk.

Az emberi test egy „gépezet”, amit nem az ülő életmódhoz „gyártottak”, és mivel a modern kor egyik átka a fizikai aktivitás minimalizálása, mi magunk kell gondoskodnunk arról, hogy a napi legkevesebb félóra testmozgást biztosítsuk számunkra.

Akár a reggeli nyújtások, akár edzőtermi látogatás formájában iktatod be a fizikai tevékenységet a mindennapjaidba, a lényeg, hogy odafigyelj a testedre.

Dr. Natalie Azar, az NBC News orvosi munkatársa például azt állítja, abban kellene igyekeznünk, hogy valahol az átlagos szinten tartsuk edzésben a testünket: ne a legrövidebb programokat vadásszuk, mint ahogyan a legkeményebb edzés sem feltétlenül a legjobb. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat, és felteljünk energiával – írja a New York Post.

Dr. Azar a Today Showban azt is elárulta, létezik egy gyakorlat, melynek elvégzésének sikere nagyban meghatározza a résztvevők várható élettartamát. Magyarán, ha kínlódva tudod csak teljesíteni, valószínűleg a későbbiekben súlyos egészségügyi problémákkal kell szembenézned – véli a szakember, aki a New Yorki Egyetem klinikai docense is egyben. Elmagyarázta, a gyakorlatnak van egy pontrendszere, amelyben az illető az elején 10 pontot kap.

A gyakorlat lényege, amelyet sit-to-standnak (ülésből felállásnak) neveznek, hogy valaki felálljon és leüljön anélkül, hogy a kezét vagy a karját használná segítségül. Az Európai Kardiológiai Társaság 2014-es tanulmányából kiderült, a gyakorlat 51-80 év közötti résztvevői valószínűleg hamarabb meghalnak, amennyiben nem tudják végrehajtani a gyakorlatot.

A gyakorlat szabályai a következők: álló pozícióból, keresztbe tett lábbal le kell ülni a földre, majd újra felállni – mindezt külső segítség vagy a kezek, karok használata nélkül. A résztvevőnek ezt többször kell megismételnie anélkül, hogy a kezét vagy bármely más testrészét használná, amíg a gyakorlat minden egyes fázisa véget nem ér. Minden egyes alkalommal ugyanis, amikor a résztvevő valamelyik testrészének, például a karjainak vagy a lábai oldalának a használatára támaszkodik, egy pontot le kell vonnia magától.

„A tanulmány szerint minél alacsonyabb volt a pontszám, annál hétszer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a következő hat évben meghalsz. Ez az egészséged közvetett mutatója” – figyelmeztet dr. Azar.

„Ahogy öregszünk, sok időt töltünk azzal, hogy a szív- és érrendszeri egészségről és az aerob fittségről beszélünk, de az egyensúly, a rugalmasság és a mozgékonyság is nagyon fontos” – tette hozzá a szakember.

Akiknek sikerül hibátlanul végrehajtani a gyakorlatot, azok megkapják a tökéletes 10-es pontszámot. Azonban nem szabad bepánikolni akkor sem, ha ez nem sikerül segítség nélkül.

„Nyolc pont vagy annál magasabb az, amit szeretnénk” – nyugtat meg dr. Azar. Ráadásul „a teszt nem veszi figyelembe a mozgásszervi korlátozottságot”, mivel más problémák is akadályozhatják az ülve állás mutatvány sikerét – teszi hozzá a szakértő.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet