KezdőlapÉletmódEgészségHa te is szeretsz illatos gyertyákat égetni, azonnal hagyd abba - Komoly...

Ha te is szeretsz illatos gyertyákat égetni, azonnal hagyd abba – Komoly veszélynek teszed ki magad

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Jóval a villanykörte feltalálása előtt a gyertyák és a lámpák voltak a fő fényforrások az emberek otthonában. Ma már egészen más a helyzet, viszont a gyertyák megmaradtak, előszeretettel használjuk őket, főleg a őszi, téli időszakban.

Napjainkban a gyertyák nagyon népszerűek dekorációként, és sokféle formában és illattal készülnek. A szakemberek azonban óva intenek az ilyen típusú termékek túlzott használatától. Az alábbiakban megtudhatod, miért nem szabadna illatgyertyákat használni a lakásunkban.

Miért ne használjon illatgyertyákat a lakásban?

Gondolkoztál már azon, hogy mit mond a tudomány az illatgyertyákról, amelyek manapság nagy divatnak számítanak? Sok vita folyik a toxicitásukról. Általánosságban a tudósok úgy vélik, hogy az ilyen termékeket egyáltalán nem szabadna otthon használni. Mégpedig azért, mert a gyertyák égetésének folyamata káros az egészségre.

A kutatók által végzett több elemzésből kiderült, hogy a legtöbb illatgyertya paraffinviaszból készül. Ezt a fajta viaszt a benzingyártás melléktermékeként kőolajból állítják elő.

Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a paraffinviasz elégetése olyan vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek potenciálisan károsak az emberi szervezetre. Ilyen például a toluol.

Az égő gyertyák illékony szerves vegyületeket és részecskéket juttatnak a levegőbe. Ezek az apró részecskék könnyen bejuthatnak a tüdőbe. A tudósok aggodalmukat fejezték ki az ezeknek a részecskéknek való tartós kitettség miatt kialakuló szív- és tüdőproblémák miatt.

Ami az illékony szerves vegyületeket illeti, ezek gyorsan gázzá alakulnak, amikor érintkezésbe kerülnek a gyertyák helyiségében lévő levegővel. Ezek közül néhány a szakértők szerint potenciálisan rákkeltő – írja a Bestjive.com.

Milyen kockázatokkal jár, ha illatgyertyákat égetsz

Az illatgyertyákból formaldehid szabadulhat fel. Ez az illékony szerves vegyület jelentősen növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Meg kell azonban jegyezni, hogy a témában végzett összes tanulmány ellenére további elemzésekre van szükség ahhoz, hogy pontosan tudjuk, milyen hatással vannak az egészségre.

Ezenkívül egyes embereknél allergiás reakciók alakulhatnak ki az illatgyertyákra. A főbb tünetek között szerepelhet a tüsszögés, orrfolyás és az elzáródott orrmelléküregek.

Másrészt a szójából készült illatgyertyák kevesebb kormot termelnek. Emellett kevesebb mérgező anyagot bocsátanak ki – írja a Healthline. Legalábbis a paraffinból készültekhez képest. Még ha a füst valamivel tisztábbnak is tűnik, ajánlott a gyertyákat csak különleges alkalmakkor égetni, és kerülni a gyakori használatot.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet