A manuka méz nem csak fenséges ízével vonzza a rajongóit, hanem hihetetlen gyógyító hatással is rendelkezik. A természet fantasztikus ajándéka az egyik legkiválóbb szuperélelmiszer, ismerkedjünk meg vele.
A manuka mézet a kizárólag Új-Zélandban őshonos manuka bokor virágairól gyűjtik a szorgos méhek. Segítségével könnyedén legyőzhető az influenza, láz, megfázás, és a különböző bőrbetegségek is. Erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezért kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, és gombaölő is, de elősegíti a megfelelő emésztést is.
A feljegyzések szerint James Cook kapitány az Új-Zéland kettős sziget feltérképezésekor manuka bokor leveleiből készült teát itatott a legénységével, hogy szervezetük edzettebb legyen, és kibírják a megpróbáltatásokkal teli utat.
“A manuka bokorból nagyon kellemes, kissé kesernyés, sokak által kedvelt tea készíthető. Ha levelei megszáradnak, kissé tompul a jellegzetes íze” – írta naplójában a kapitány.
A manuka méz sokkal drágább, mint a hagyományosan nálunk is előállított mézek, mivel sokkal magasabb a hatóereje is.
Szakemberek szerint a manuka méz hatóanyagainak köszönhetően elősegíti a sebgyógyulást, a szövetek növekedését, és elpusztítja a baktériumokat. A manuka méz egy olyan fehérjét tartalmaz, melynek köszönhetően nagy hatóerővel erősíti az immunrendszert, serkenti a sebgyógyulási folyamatot, és csökkenti a gyulladást is.
Sokkal hatékonyabb, mint a többi mézek, hiszen:
- gyógyítja a gyomorhurutot
- ajánlott hasmenés ellen
- csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit
- ajánlott torok, és szembetegségek ellen
- enyhíti a gyomorégést, és a fekély tüneteit
- szabályozza az emésztést
Ha manuka mézet vásárolunk, győződjünk meg előbb, hogy nem hamisított példánnyal van dolgunk. Az eredeti, természetes, és minden beavatkozás nélkül készült manuka méz üvegén UMF-nemzetközi védjegy kell legyen feltüntetve.