Ha jót akarunk magunknak, kerüljük a nagyáruházak polcain található mézeket, még akkor is, ha az üvegen természetes, bio, vagy ehhez hasonló feliratokkal találkozunk. Mézet a piacon, őstermelőtől vegyünk. Ha mégis hazavinnénk egy bolti természetesként hirdetett mézet, teszteljük otthon, hogy a besorolása mennyire igaz.
Van egy pár állítás, melyekről nem árt tudni.
1. Hamis: Ha a méz kristályosodik, megromlott.
Az igazi méz soha nem romlik meg. A kristályosodás egy természetes folyamat, 15 fok alatt fizikai szerkezete megváltozik. Ha zavar, melegítsük fel kissé, és újra folyékony, átlátszó lesz. Ha kristályosodott mézet vásárolunk, az már önmagában egy garancia arra, hogy természetes mézzel van dolgunk. A glükózzal, melasszal kevert méz soha nem fog kristályosodni. Ha a mézet nagyobb szájú üvegben tároljuk, akkor elkerülhetjük a kristályosodást.
2. Hamis: Az akácméz a legjobb.
Elég magas a cukortartalma, ezért például cukorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott hosszabb időn keresztül fogyasztani. Akik viszont még csak most barátkoznak a mézzel, inkább az akácmézet válasszák, hiszen ennek nincsen annyira karakteres íze. Idővel viszont az a legjobb, ha különböző típusú mézeket fogyasztunk.
3. Hamis: a vegyes virágméz rossz minőségű.
Gondoljunk csak bele, ez olyan, mint egy elixír-kánaán, hiszen egyszerre több forrásból szívhatjuk magunkba az egészséges tápanyagokat. A tavaszi, nyár eleji méz mindig világosabb, a késő nyári, ősz eleji méz sötétebb, vörösesebb.
4. Hamis: Az út mentén vásárolt méz egészséges.
Az utak mentén áruló méhészek látványa nem ritka, azonban jó tudni, hogy ez a méz nem annyira egészséges. Az erős napfényre kitett mézek könnyen károsodnak az ártó sugarak, és a túlmelegedés következtében. Azok a méhek, amelyek a forgalmas főúthoz közel gyűjtenek, nem tudnak kipuffogógáz, és más káros anyagoktól mentes mézet előállítani.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy igazi vagy hamis mézzel van dolgunk?
- készítsünk egy kis kúpalakú hengert egy darab papírból, majd tegyünk rá egy kis darab bemézezett papírtörlőt. Majd gyújtsuk meg. Ha könnyen lángra kap, azt jelenti a méz igazi, ha nehezen ég, akkor hamisított mézzel van dolgunk.