Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az egészségügyi problémák többsége a kiegyensúlyozatlan, rossz minőségű étkezések mellékhatásaként jelentkeznek. Éppen ezért, a szakértők egyetértenek abban, hogy az emberiségnek több szigorú változást kellene beiktatnia az étrendjébe ahhoz, hogy a lejtőn lefelé vezető út visszafordítható legyen. A tét ugyanis nemcsak az élet, hanem a Földünk jövője is egyben.

Hosszas kísérletek nyomán a tudósok kiderítették, hogy is néz ki az ideális étrend, mely életek millióit mentené meg.

Az idő hiánya arra készteti az embereket, hogy mindig a legkézenfekvőbb megoldásokat keressék. Ezért kerülnek napi szinten az asztalra olyan fogások, melyek a félkész, a gyorséttermi vagy a konzervezett ételek kategóriájába tartoznak. Egyik variáns sem jó. Nem pusztán azért, mert jelentős mértékben befolyásolják a testtömeget, hanem azért is, mert hosszútávon rendkívül ártalmasak az egészségre.

Hogy fest az étrend, mely életek millióit mentené meg a betegségektől?

Kielemezvén a kutatások eredményeit, a szakértők kidolgoztak egy étrendet, mely a világ lakosságának a mentőöve lehet. Az első lépés, melyet ez az életmentő diéta megkövetel, a vörös húsok és a cukor bevitelének a csökkentése, illetve a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és tejtermékek gyakoribb fogyasztása.

A tudósok azon a véleményen vannak, hogy havonta egyetlen szelet vörös hús vagy két adag halhús/csirkehús fogyasztása bőven elegendő lenne ahhoz, hogy a szervezetünk tökéletesen működjön. Amiből viszont napi szinten kellene fogyasztani, azok a diófélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek, tojás, burgonya, tej és a belőle készült termékek. A lényeg, hogy a kiválasztott termékek minél közelebb álljanak a természetben is fellelhető formához, és minél kevesebb üzemi „kezelésben” részesüljenek.

Ennek értelmében, felejtsük el a porból és vízből elkészíthető burgonyapürét, a kiporciózott, zacskóstól is megfőzhető hófehér szemű rizst, vagy a készen kapható ilyen-olyan mártásokat, melyek mellé csak tésztát kell főznünk. Válasszuk inkább a vidéki sáros burgonyát, melyből egészségesebb püré készül. Fehér rizs helyett pedig ott a barna, mely megmenekült az üzemi finomító eljárások átkától. A bolognai szószt pedig készítsük el mi magunk, hidd el, nem olyan ördöngös feladat! Igaz, hogy többe kerül 10 percnél, de gondolj csak bele, hány évet nyersz általa magadnak és a bolygónknak.

Merthogy ez a „diéta” segít megőrizni a test egészségét, ugyanakkor környezetkímélő hatással is rendelkezik. Az élelmiszeripar ugyanis a világban felszabaduló üvegházhatású gázok negyedéért felelős, így a tudatosabban összeválogatott étrend a bolygó jövőjére is pozitív hatást gyakorolna.

Bár kevesen tudják, és ha tudják, akkor még kevesebben hajlandók elfogadni azt, hogy az elhalálozások egyik fő oka a helytelen táplálkozás. A probléma világszintű, ám ha a lakosság rátérne a zöldség- és gyümölcsalapú étkezésekre, mellőzve a csomagolt, konzervezett félkész ételeket, akkor akár 11 millióval is csökkenthetne az elhalálozások száma, évente!

„Az emberiség jövője krízishelyzetben van. De ha képesek lennénk oly módon étkezni, ami a bolygónkat és a szervezetünket is egyaránt segíti, akkor az egyensúlyt sikerülne visszaállítni.” – nyilatkozta bizakodón dr. Richard Horton, a The Lancet főszerkesztője és egyike azon tudósoknak, akik hozzájárultak a tanulmány megszületéséhez.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!