Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Hajlamosabb lehetsz a szív- és érrendszeri betegségekre, ha kevesebb, mint 5 órát alszol.

Kétszer akkora a veszélye annak, hogy ilyen betegséged lesz, ha kevesebb, mint 5 órát alszol éjjelente

Egy friss kutatás kimutatta, azok a felnőtt férfiak, akik 5 vagy annál kevesebb órát alszanak, kétszer nagyobb eséllyel tapasztalhatnak meg szív- és érrendszeri betegségeket, mint azok, akik többet alszanak.

“Azok számára, akik elfoglaltak és sok a dolguk, az alvás csupán időpocsékolásnak tűnik, a kutatás azonban kimutatta, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknek köze lehet a kevés időhöz, amit a pihenésünkre szánunk” – mondta a kutatás vezetője, Moa Bengtsson a Göteborg-i egyetemről.

1463 olyan férfit kértek fel a kutatásra, aki 1943-ban született. A meghívottak közül 798 ember vállalkozott arra, hogy 21 éven keresztül időközönként megvizsgálják. Mindannyian részt vettek egy fizikai vizsgálaton, illetve egy kérdőívet is ki kellett tölteniük az egészségügyi állapotukkal kapcsolatban. Ezután 4 különböző csoportra osztották őket, az alapján, hogy kevesebb, mint 5 órát, 6 órát, 7-8 órát vagy akár több mint 8 órát alszanak.

21 év kutatás után, kiderült, azok az emberek, akik 5 órát vagy annál is kevesebbet aludtak, kétszer akkora eséllyel szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok akik 6-8 órát aludtak.

Megfigyelték azt is, hogy a betegségek szintén gyakrabban előfordultak azoknál, akik cigarettáztak, cukorbetegek vagy túlsúlyosak voltak.

“Azok a férfiak akik 5 óránál kevesebbet aludtak, kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek kardiovaszkuláris betegségekben 71 éves korukra. Azon emberek körében, akik 6-8 órát aludtak, sokkal kisebb volt a megbetegedések száma, még akkor is ha egészségtelenebb életmódot folytattak.” – nyilatkozta a kutatást vezető orvos.

“Ez a kutatás kimutatta, hogy az alváshiány ugyanolyan rossz hatással lehet szívbetegségekre, mint a cigarettázás, elhízás vagy a cukorbetegség. Ebből azt vonhatjuk le, hogy az alvás olyan fontos tényező az életünkben, amely fontos következményeket vonhat maga után. Ezt mindenkinek fontolóra kellene vennie” – javasolta Bengtsson.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!