Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Körmünk jelzi, ha valamilyen betegségben szenvedünk!

Körmeid jelzik, ha valami baj van az egészségi állapotoddal - Ha ezeket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz

Körmünk formája, textúrája, színe és általános állapota rávilágít szervezetünk egészségi állapotára. A köröm felszínén lévő függőleges vonalak jelenléte több okból is előfordulhat, lehet ez az évek múlásától, ütődéstől, a gyermekkori traumáktól, és legrosszabb esetben különböző kezdődő egészségügyi problémákra is figyelmeztethet.

A köröm felszínén lévő függőleges vonalak okai

Az orvosok szerint a körmök felszínén lévő függőleges vonalak, amelyek a köröm csúcsa felé húzódnak gyakran előfordulnak az öregedés miatt, és az évek során a sejtváltozások miatt egyre inkább kiemelkedőek vagy számottevők lesznek.

Az onicorexia akkor lép fel, amikor a köröm felszínén termelődött regenerált bőrszövetek felemelkednek, hogy az elhalt bőrszöveteket helyét átvegyék. Ha azonban ezek mellett a köröm színe vagy textúrája is megváltozik, ez egyértelműen a test egészségi állapotának változására utalhat.

Ilyenkor az okok között felmerülhet a súlyos vashiány okozta vérszegénység, mely a köröm formájának a változását is eredményezheti. Ugyanakkor ezek a tünetek jelezhetik a vese bizonyos problémáit, egy kezdődő diabéteszt, bizonyos táplálkozási hiányosságokat, melyeket teljes mértékben egy vér- és vizelet minta igazolhat.

Ha a köröm felszínén megjelenő függőleges vonalak színe piros vagy barnás színű, akkor ez minden bizonnyal a szív problémáira, vagy a vér baktérium általi fertőzésére utal. Ehhez a tünethez még olyan panaszok is társulhatnak, mint az éjszakai izzadás, köhögés, láz és hidegrázás, ízületi panaszok és krónikus fáradtság.

Ebben az esetben is azonnal forduljunk orvoshoz a pontos diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése érdekében.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!