Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A méhpempőt szerte a világon használják, számtalan pozitív egészségügyi hatása miatt valóságos csodaszerként tartják számon.

A méhek garatmirigyében termelődő fehéres-sárgás színű, jellegzetesen szúrós szagú anyag, leginkább az anyaméh kiváltságos tápláléka, de minden méhlárva élete első három napjában részesül belőle.

Mit tartalmaz a méhpempő?

Nagyon sok összetevőt tartalmaz, többek közt fehérje, zsiradék, cukrok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek is találhatóak benne.

– makrotápanyagok (lipidek, fehérjék és szénhidrátok), a legtöbb nélkülözhetetlen aminosav, és a rákellenes hatást mutató sav, a 10-hidroxi-decénsav (10-HDA) megtalálható a méhpempőben,

– nyomelemek (kálium, foszfor, vas, kalcium, szilícium, magnézium, cink, réz, mangán),

– A- , D-, C-, E-, K-vitaminok és a B-komplexből származó vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 és B12),

– antioxidánsok,

– enzimek és koenzimek,

– acetilkolin,

– inzulinszerű peptid, ezért cukorbetegség esetén is ajánlott,

– összetételének 3%-a még nem ismert a kutatók számára sem.

Milyen pozitív egészségügyi hatással rendelkezik a méhpempő?

– pozitív hatással van a csontszerkezetre, elősegíti a csontképződést, ezért csontritkulás, törés esetén is ajánlott fogyasztása.

– védi az idegrendszer egészségét, segít eltávolítani a neurotoxikus anyagokat, javítja a memóriát és segít megelőzni az Alzheimer-kórt.

– antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, külsőleg alkalmazva igencsak hatékony lehet bizonyos bőrbetegségek, aknék, pattanások esetén is.

– erősíti az immunrendszert.

– csökkenti a magas vérnyomást, energizál, késlelteti az öregedési folyamatokat és növeli a hosszú élettartamot.

Hogyan kell fogyasztani a méhpempőt?

A megvásárolt méhpempőt hűtőszekrényben kell tartani, 0-5 fokon akár két évig is eláll gond nélkül. Ha hosszabb ideig tartjuk a hűtőszekrényen kívül, akkor veszít értékes tulajdonságaiból.

Energizáló hatása miatt inkább a reggeli-délelőtti órákban érdemes fogyasztani, 1-2 grammot kell belőle bevenni, de vigyázat, ne érintkezzen fém kanállal. Érdemes 3-5 percig a nyelv alatt tartani, hiszen így a nyálkahártyán keresztül sokkal könnyebben fel tud szívódni.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!