KezdőlapÉletmódEgészségMi a hosszú élet titka? Ezért élnek olyan sokáig a japánok

Mi a hosszú élet titka? Ezért élnek olyan sokáig a japánok

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Köztudott, hogy a japánok a leghosszabb életű nép, és a tudósok megpróbálták kideríteni, mi lehet a szigetország lakóinak titka.

A statisztikákból kiindulva, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy több tényező is közrejátszik a legendásan hosszú élettartam elérésében.

Zöldségfogyasztás

A japánok a nyugatiakkal ellentétben sok friss zöldséget, tengeri algát, erjesztett szójababot, halat és rizst fogyasztanak. Ezek biztosítják a megfelelő fitotápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Azt pedig tudjuk, hogy a helytelen táplálkozás és a plusz kilók növelik a korai elhalálozás kockázatát.

Másképp főznek

A japán konyhára jellemző receptek általában olyan módszereket alkalmaznak, mint a gőzölés, erjesztés, a lassú főzés és a grillezés. Ezenkívül a japánok általában kis adagokat fogyasztanak egyszerre, és szokásuk minden étkezéskor megenni egy tányér levest.

Teakultúra

Japánban rendkívül fejlett a teakultúra, a zöld tea pedig antioxidáns tartalmának köszönhetően összefüggésbe hozható a hosszú élettartammal. A matcha széles körben elismert a szervezetre gyakorolt pozitív hatásáról.

Friss ételek

Japán azon kevés országok egyike, ahol az emberek fokozott figyelmet fordítanak a friss élelmiszerek fogyasztására. A nagy szántóterületek és az egy területre jutó viszonylag kevés lakos hozzájárul ahhoz, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyban maradjon. A friss étel segít a testnek több energiát termelni, mivel minőségi üzemanyagként szolgál.

Rendszeres testmozgást végeznek

A japánok elég gyakran használják a tömegközlekedést, és sokat gyalogolnak. Bár sok autó van az országban, a használatuk bizonyos fokon luxusnak minősül. Ezenkívül a japánok minden reggel tornásznak. Ez megnöveli az energiaszintet, nagyobb koncentrációt és jobb fizikai állapotot eredményez.

Vigyáznak az egészségükre

A japánok évente legalább négyszer elmennek rutin ellenőrzésre az orvoshoz, míg más országokban ilyen konzultációra legfeljebb egy évben egyszer kerül sor. Ami pedig igazán lenyűgöző, hogy a japán kormány a GDP 8%-át fordítja az egészségügyre. Mindebből már egyértelműen következik, hogy a szigetország lakói sokkal korábban tudomást szereznek az esetleg kialakulóban lévő betegségekről.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet