Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A legújabb kutatások megállapították, hogy egy forró fürdő vagy zuhany lefekvés előtt segít, hogy jobban aludjunk.

Úgy tűnik, a japánok már régen tudnak erről a trükkről, már jóval azelőtt, hogy a világ többi része tudomást szerzett volna róla. Igazából számos más oka is van annak, hogy inkább este fürdenek.

A japán fürdőzési szertartás meglehetősen hosszadalmas

Ha fürdőről van szó, a japánok speciális rituálét követnek, amelynek megvannak a maga lépései. Először is lezuhanyoznak, lemossák magukról a port és az izzadságot, csak ezután jön a hosszú, kényelmes áztatás a fürdővízben.

Gyakran zöld teát vagy egyéb gyógynövényeket adnak a vízhez, amelyek ellazítják a testet, tisztítják a bőrt és felfrissítik az elmét. Ugyanakkor a víz hőmérsékletére is gondosan odafigyelnek – ez nem haladhatja meg a 40 Celsius fokot. A túl forró víz hatására a pórusok kitágulnak, és a bőr kiszárad.

Követik a régi családi hagyományokat

A reggeli zuhanyzás lehetősége nem csak Japánban, de az egész világon csak rövid ideje vált elérhetővé. A 19. században még nem volt meleg víz, vagy vízvezeték a japán otthonokban. Tehát az embereknek előbb fel kellett melegíteniük a vizet, ha fürdeni akartak. Ez pedig igencsak időigényes folyamat. Így maradt fenn az esti fürdő szokása.

Gyakran látogatnak el nyilvános fürdőkbe

Japánban rendkívül népszerűek a termálfürdők (onszenek). Az emberek ide nem csak azért járnak, hogy fürdőt vegyenek, hanem azért is, hogy pihenjenek, tehát mondhatjuk úgy is, hogy ez egyfajta szórakozás. Este általában kevesebben vannak az onszenben, így az embernek lehetősége van egyedül maradni a gondolataival. Teljes és tökéletes kikapcsolódás!

Reggelenként nincs elég idejük

A japánok igazi munkamániások. Körülbelül 4,5 millió munkavállalónak van a teljes munkaidős állása mellett egy második állása is, ahol további 6-14 órát dolgozik hetente. Ezenkívül Japánban rendkívül fontos a pontosság. Már azt is nagyon rosszul fogadják, ha csak néhány percet késnek a munkahelyükről. Ezért a japánok többségének reggelente nincs egy szabad perce sem.

Az éghajlat is közrejátszik

Japánban nagyon meleg és nedves, párás a nyár. A legtöbben nem saját autóval közlekednek, hanem tömegközlekedést használnak, és így teljes mértékben megtapasztalják az időjárás kellemetlen hatásait. Egyszerűen nem éreznék jól magukat, ha nem vehetnének egy hosszú fürdőt a nap végén.

Télen a japán házak nagyon hidegek, mert a többségükben nincs központi fűtés. Ezért lefekvés előtt nem csak arra jó a forró fürdő, hogy megtisztuljanak, de arra is, hogy átmelegedjenek.

Na és te mikor szoktál fürdeni vagy zuhanyozni: reggel vagy este?

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!