Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindannyian tudjuk, milyen bosszantó érzés, amikor nem tudunk elaludni, de úgy tűnik sokszor már egy rendkívül egyszerű trükk is segíthet: az, ha kidugjuk a lábunkat a takaró alól.

A dolog hátterében pedig az áll, hogy a 18,3 Celsius fok az ideális hőmérséklet az alváshoz, a lábunk pedig segíthet elérni ezt a bűvös számot.

Szabályozza a testhőmérsékletet

A lábunk tulajdonképpen úgy működik, mint egy hűtőrendszer. Egy alvásszakértő szerint a talpak olyan szintű kapcsolatot teremtenek az artériák és a vénák között, amire a test egyetlen másik része sem képes, így lehetővé teszik, hogy több vér érje a bőr felületét, és jobban lehűtse azt.

Ezenkívül, mivel a talpakon nincs szőr, azok egész éjszaka hűvösek maradnak. Ennek köszönhetően a testhőmérsékletünk egyensúlyban marad, és kényelmesebben tudunk aludni.

Segít gyorsabban elaludni

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, a testhőmérsékletünknek csökkennie kell 1-2 fokot. Ezért alszunk el nehezebben, amikor meleg van – ilyenkor a testünk a túlmelegedéssel küzd.

Elengedhetetlenül fontos, hogy hűvösben maradjunk éjszaka, és ehhez sokszor éppen elég, ha kidugjuk a lábunkat a takaró alól. Minél gyorsabban le tud hűlni a testünk, annál gyorsabban elalszunk.

Annak is megvannak az okai, hogy miért nem tudunk elaludni takaró nélkül, még a legnagyobb melegben sem, de ha túl meleg van a paplan alatt, akkor igazi 22-es csapdájával állunk szemben.

Ilyenkor tökéletes megoldás lehet, ha kitakarjuk a lábunkat. Így a testhőmérsékletünk is megfelelő lehet, de a kényelmes takaróról sem kell lemondanunk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!