Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy tanulmány szerint boldogabbá tehet a reggeli ágyvetés, ráadásul az egészségesebb, pihentetőbb éjszakai alváshoz is hozzájárulhat. De néha még a legártalmatlanabbnak tűnő szokásnak is lehetnek ártalmas hatásai, amelyeket még csak nem is sejtettünk.

Lássuk, milyen negatív hatással lehet az egészségünkre egy olyan egyszerű reggeli rutin, mint az ágyvetés.

Hívatlan vendégek rejtőzhetnek az ágynemű közt

Egy tanulmány szerint a reggeli ágyvetéssel nemcsak az elmédet lazítod el, de a poratkáknak is békés, nyugodt otthont biztosítasz. Mivel csak mikroszkóp alatt láthatnád ezeket a kis élőlényeket, úgy gondolhatod, hogy az ágyad mentes tőlük, pedig valójában nem az.

A takaród nagyszerű légkört teremt a poratkák számára

Az atka szívesen húzza meg magát a matrac és párnák sötét, nedves területein, és az elhalt hámsejtjeiddel táplálkozik. Amikor reggel megveted az ágyat, gondosan betakargatod őket a takaróddal az ideális környezetükben. Este pedig (a mostanra megszaporodott) hadsereg újabb rohamra indul. A kellemetlen hatások között különböző bőrirritációk, például pattanások jelentkezhetnek.

Közvetlenül az ágyneműdre piszkítanak

Miközben az elhalt hámsejtjeiddel táplálkoznak, otthagyják a nyomukat a lepedőn és az ágyneműhuzaton. Igen, pontosan oda piszkítanak, ahol szeretnéd álomra hajtani a fejedet egy fárasztó nap után. Ürülékük számos allergiás reakciót kiválthat: fájó, gyulladt szemeket, tüsszögést, sőt, akár asztmát is okozhat.

Akkor is károsak, ha már elpusztultak

Mint a Földön minden élőlénynek, az atkáknak is megvan a maguk életciklusa. De ha elpusztultak is, alvás közben belélegezheted a testük maradványait. A tudósok szerint ez potenciálisan veszélyes lehet azok számára, akik allergiával küzdenek, mert ezeknek a „maradványoknak” a belégzése, súlyosbíthatja az állapotukat.

A poratka retteg a napfénytől

Ha reggel egy ideig bevetetlenül hagyod az ágyadat, elhúzod a függönyöket, és kinyitod az ablakot, az atkák ki lesznek téve a friss levegő és a napfény hatásának, ami pedig a legnagyobb ellenségük. Ezért fontos, hogy hagyd szellőzni az ágyneműt néhány órán át, ahelyett, hogy egyszerűen védelmezően ráborítanád a takarót ezekre az élősködőkre.

Ne használj ellenük rovarirtó szereket

A bőrgyógyászok nem javasolják rovarirtó szerek használatát a poratkák elleni küzdelemben. Jobb, ha alaposan kiporszívózod az ágyat. Természetesen így nem szabadulhatsz meg az összes atkától, de már a létszámuk csökkentésével is megelőzheted az allergiás reakciókat.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!