Az omega 3 telített zsírsav szinte minden funkció működéséhez nélkülözhetetlen a szervezetünkben. Akármilyen furcsa, a szervezeted nem létezhet zsírok nélkül, ezért neked az a feladatod, hogy beszerezd számára azt, amire szüksége van.
Persze, tanácsos, hogy a „jó zsírok” mellett dönts, a „rosszakat” pedig mellőzd. A „jó zsíroknak” ugyanis számos jótékony hatása van: a gyógyulási és regenerálódási folyamatot serkentik, az immunrendszert erősítik, az idegrendszert tartják karban, a szivet és az emésztőrendszert is erősítik, ugyanakkor elősegítik a kalóriák égését – világosít fel Gillian McKeith, brit szakértő.
Pontosabban, 10 előnye van az omega 3 (vagy omega 6) zsírsavak fogyasztásának:
1. hozzásegít a fogyáshoz, mivel égeti a kalóriát, és csökkenti az étvágyat;
2. csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét a vérben;
3. erősíti az immunrendszert;
4. táplálja a regeneráló szerveket, a bőrt, a hajszálakat és a csontokat;
5. serkenti az agyműködést;
6. megelőzi a szívbetegségeket és a cukorbetegséget;
7. elősegíti az emésztést;
8. megelőzi az allergiákat;
9. meggátolja a rákos daganatok képződését;
10. enyhíti/javítja a bőrbetegségeket.
Miben találsz omega 3 zsírsavat?
A szekértő szerint, a magvakban, a hideg vízben élő halban, a diófélékben és a gabonafélékben sok az omega 3. Viszont a lenmag háromszor annyi omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint bármelyik más növény – emeli ki McKeith. Mindezek mellett, itt egy lista az ajánlott omega 3 forrásokkal:
– hal: lazac, hering, makréla, ton, stb.
– lenmag;
– búzacsíra;
– zöld levelű zöldségek;
– tökmag;
– dió;
– napraforgómag;
– avokádó;
– olíva- vagy napraforgóolaj;
– tojás;
– pekándió;
– lencse;
– szójamag.
Mindezek könnyen beszerezhetők és elkészíthetők, így simán bevonhatod őket a napi étrendedbe!